KAWAN MAYA

Sunday, 6 October 2013

Perlu Dielak Semasa Hamil

Ketika hamil ada banyak perkara yang bakal mama perlu lupakan seketika. Semuanya demi memastikan janin yang dikandung membesar sihat dan sempurna dalam rahim ibu. 

* Lipstik - Jika anda suka memakai lipstik, elakkan tabiat suka menjilat bibir. Bahan pengawet dan pewarna di dalam lipstik jika tertelan boleh membahayakan janin. 

* Krim pemutih - Lupakan seketika krim pemutih. Kandungan bahan kimia dalam krim pemutih boleh menjejaskan kesihatan anda dan janin. 

* Ubat jerawat - Wajah anda dipenuhi jerawat setelah hamil? Jangan risau, ia perkara biasa kerana faktor perubahan hormon ketika hamil. Lupakan seketika penggunaan ubat jerawat kerana ia mungkin membahayakan pertumbuhan janin anda. Atasi masalah jerawat setelah melahirkan bayi nanti. 

* Pewarna rambut – Anda gemar  bertukar warna rambut? Oh, seeloknya berhenti melakukannya sebaik hamil, terutama pada trimester pertama kerana dikhuatiri bahan kimia dalam pewarna meresap ke dalam kulit dan menimbulkan risiko jangkitan terhadap kandungan. 

* Kasut bertumit – Lupakan seketika gaya bertumit tinggi anda. Pertambahan usia kehamilan membuatkan berat badan semakin bertambah. Jadi ia mempengaruhi graviti tubuh dan mudah membuat ibu hamil hilang keseimbangan serta terjatuh.

-----------
Masa hamil memang banyak benda agak terbatas untuk seorang wanita itu buat. Tapi bole dilakukan seperti bersenam tapi jangan la yang lasak lasak....
Makanan perlu dijaga... penampilan.. kelakuan serta tutur kata juga kena jaga sebaiknya...

Hamil itu mengujakan
Saat melahirkan mendebarkan
Menyusukan penuh dugaan dan cabaran..
Kita enjoy dengan kesabaran!

Nota chinta: jom kita amalkan kehidupan sihat.. mari kita upgrade dengan suplemen shaklee

Salam sayang,
Isyah
Pengedar sah shaklee
Id 888805
Fb: www.facebook.com/isyahsabela
Hp: 0172505401