KAWAN MAYA

Sunday, 2 November 2014

Cahaya Sarah #1

Alhamdulillah. Pejam celik dah 8 bulan mek kecik tu. Macam tak percaya. Teringat bila dia tak bergerak satu hari suntuk. Even dihospital doktor gegar pun takde respond. Mujur masih nampak denyutan jantung. Doktor tak cakap ok atau tak ok cuma doktor kata "look normal".

Induce! Sakit bersalin yang dipaksa menggunakan ubat. Ya...itu yang doktor advise. Diskus dengan encik somi and okla, setuju untuk keselamatan baby. Kuasa Allah...kita tak tau apa rancangan yang disediakan. Sebelum diberi ubat induce, pemeriksaan dibuat sekali lagi. Alhamdulillah... Bukaan dah 4cm so tak payah la nak paksa paksa sakit untuk beranak.

Sekarang dah 8 bulan yang osem. Sekarang juga dah bole duduk dengan baik tanpa sokongan. Sesekali la tergolek debuk. Dah bole berdiri dengan baik ...op kos la dengan berpegang pada sesuatu. Seperti contoh kaki mama, kerusi (>y<)

Cahaya dah bole merangkak dengan laju giler. Mainan yang tinggi pun dia usaha nak capai. Sebut perktaan macam macam .. "Tata" "mama" "dada" ...dia je la tau apa kah maksudnya... Dan ligat dan lasak. Nak tukar pampers or pakai baju ya ampun...bergolek sakan kami...memang dia rela "one tone" hihihi. Bila kita kata "no"..."tak bole"...dia nampak faham tapi tetap buat. Heee...normal la. Baby. Even yang dah tua bangka pun kalau kata "no" tetap buat kan.. Kan..?

Alhamdulillah. 8 bulan yang meriah. Apa lagi nak kata. Syukur dimudahkan untuk mengandung dan bersalin.








Nah..tu dia mek kecik tu. Cahaya....penuh ceria. Sepanjang pregnant tak makan vitamin lain, 100% shaklee. Vitalea, B complex, Vitamin C, Omega Guard, Ostematrix dan Energizing Soy Protin. Alhamdulillah. HB maintain. Isu kencing manis tak ada tau sedangkan sya ada history melahirkan anak 4.1kg secara normal. Berat over 80kilo.

Takde masalah alahan, ruam susu macam abang baby. Suke giler! Yelah...nanti jenuh nak ke klinik bagai.

Ibu ibu tak percaya tak apa. Bole buat carian sendiri dan makan untuk rasai dan alami kesan nya.

Kalau pening dan susah nak cari atau tak tahu macam mana, bole je pm saya. Jangan segan silu. Sharing is caring.

Salam ceria,
Aishah
~ happy mama ~
Rakan Shaklee Anda
0172505401
www.facebook.com/isyahsabela

posted from Bloggeroid