KAWAN MAYA

Sunday, 20 January 2013

Minyak Ikan - Omega-3

Minyak Ikan...
Minyak Ikan didapati di dalam bentuk yang mengandungi lemak mahupun supplement. Lemak pada ikan berbentuk cair. Sebab itu ia dikenali sebagi minyak ikan. Penyelidikan menunjukkan banyaki  manfaat yang boleh didapati menerusi minyak ikan untuk kesihatan tubuh badan. Malah, bukti ilmiah menunjukkan minyak ikan paling bermanfaat untuk kesihatan jantung.
Melalui penyelidikan juga, dikatakan minyak ikan berkhasiat untuk menurunkan kadar lemak darah trigliserida, melambatkan pembentukkan plak pengerasan pembuluh darah, menurunkan tekanan darah serta mencegah strok pada penghidap sakit jantung.
Disebabkan manfaat terbaik minyak ikan berasal dari kandungan anti inflamasi dan omega-3, pakar kesihatan percaya minyak ikan juga efektif untuk mencegah penyakit akibat inflamasi seperti arthritis, rematoid, osteoporosis dan banyak lagi. Minyak ikan juga didapati dapat membantu memelihara kesihatan mata, mengurangi depresi, gangguan pada konsentrasi, masalah schizophrenia atau gangguan bipolar.
Tubuh kita tidak dapat menghasilkan omega-3, oleh sebab itu untuk mendapatkan jumlah yang diperlukan , kita perlu mengambil makanan yang mengandungi Omega-3 atau memakan supplement. Selain daripada ikan berlemak, Omega-3 juga banyak ditemui dalam makanan seperti kacang walnut, minyak kanola, zaitun serta kacang soya. 
Dibandingkan dengan sumber semula jadi dari tumbuhan, Omega-3 yang berasal dari haiwaan tetap yang terbaik. Ini kerana, minyak ikan memiliki dua jenis asid essential  iaitu eicossapentaenoic acid (EPA) dan docosahexaenoic acid (DHA). Sementara sumber tumbuhan hanya mengandungi asid lemak alphalinolenic acid (ALA). Melalui risalah-risalah kajian membuktikan manfaat EPA dan DHA jauh lebih besar berbanding ALA.
----------------------------------------------------------------------
naaaa.... itu sedikit info tentang minyak ikan...
Minyak ikan ni bukan dihasilkan oleh badan kita..kena makan makanan yang memberi minyak ikan atau supplemen. Sebut pasal supplement, ni nak tanya.. korang pernah dengar Omega Guard Shaklee?? Pernah tapi x ambik tahu kan.. Bagus heee...
Omega Guard Shaklee ni supplement yang sangat sesuai dan sangat baik untuk mereka yang sakit jantung..gemok..kolestrol tinggi
[jangan ingat orang kurus tak ada kolesterol and orang gemok je yang ada kolestrol....kalau ada yang fikir macam tu, PLEASE CHANGE...sebab mungkin kolestrol anda tinggi!]
ni la omega guard tu...
Apa faedah OmegaGuard Shaklee ni ye? 

1) OmegaGuard membekalkan asid lemak omega-3 yang berpotensi ultratulen dengan spektrum penuh bergred farmaseutikal. 

2) Penyelidikan menunjukkan bahawa paras asid lemak omega-3 yang tinggi dapat memperbaiki kesihatan kardiovaskular di samping membantu memelihara tekanan darah dan paras trigliserida yang normal.*

3) Ultratulen dan Bergred FarmaseutikalOmegaGuard dihasilkan melalui suatu proses penyulingan proprietari tiga molekul yang memekatkan asid lemak omega-3 yang bermanfaat dan semulajadi sementara menyingkirkan bahan-bahan berbahaya seperti merkuri dan plumbum yang terdapat di dalam kebanyakan jenis ikan.*

4) Minyak Ikan Terbaik Di Dunia
Mengandungi satu rangkaian penuh 7 jenis asid lemak omega-3 semulajadi iaitu EPA, DHA, ALA dan lain-lain lagi. EPA menyihatkan jantung dan sendi anda manakala DHA pula penting bagi perkembangan dan fungsi otak.*

Mengandungi EPA dan DHA dengan jumlah 330 mg Total Omega-3 Fatty Acids!  
[credit rashidahjuhari.blogspot.com]

ada banyak lagi... tulis tak terasa kesan..kena cuba.. 
if nak cuba..sila sila la bgtau saya... :p

aishah
tel; 017-2505401
www.facebook.com/isyahsabela