KAWAN MAYA

Tuesday, 6 May 2014

Detik 170214

Alhamdulillah...
Tanggal 170214, lahirlah seorang puteri yang diberi nama CAHAYA SARAH AZZALEA. Dengan berat 3.5 kg, lahirnya memeriahkan lagi suasana yang sememang nya meriah. 

15.02.14....
Kisahnya jatuh tergelincir.... dan sedar sepanjang hari, baby tak bergerak! Hati berdebar, risau hanya Allah yang tahu. Once encik suami abis kerja, terus kami ke hospital.

Mak aiiiiiiihhhh, punya la ramai orang nak beranak. Tu lah Hospital Sungai Buloh. Masa bersalin kan Muhammad Rayyan Rizq, lengang je..... Then... doktor cek, bukaan dah 2cm. Perut digoncang, tak ada respond. Bila scan, no kicking no movement. Alhamdulillah, heartbeat ada! Ai lega....

16.02.14
Doktor tahan semalam. Dah mula rindu kan Rayyan. Ingat rayyan, nangis! Huhuhu.... esok nya doktor lain pulak check. Maklumlah, diorang tukar syif. Benda yang sama dibuat, scan goncang..... ada respond tapi perlahan. Doktor advise untuk induce sebab kita tak tau apa yang sedang berlaku kat dalam. Ok... ai call encik suami, then decided untuk Induce. Tunggu la turn untuk naik ward. Special sikit gitu.... Whole day ai tunggu, masih tak dapat katil. 

Then... sekitar jam 6 lebih...selepas dinner. Nama dipanggil. BAwak semua barang. Dah macam pindah dorm. Was funny..... saya dan ada lagi 3 orang ibu yang lain masa tu. Best dapat tido katil. Kesian ibu ibu yang menunggu kat bawah, hanya duduk atas kerusi dan lepak lepak kat katil kosong je. Sekitar jam 8 malam. Doktor datang untuk cek bukaan. Taraaa... dah 4cm. And i was like.. yeah tak payah induce eh doktor? Hihih... she just smiled. Contraction bermula. Tapi tak kerap. Kerap kencing je lah.

I buat senaman SQUAD di toilet, setiap kali masuk toilet. Best kan.... Uols, tak berani, jangan buat. Ai takut nak induce, sebab lebih sakit dipaksa ni. Then jam 10 malam, doktor datang and masih 4cm. Ai jalan jalan.... terasa sakit! Memang kontraksi. Dipendekkan cerita, ai dikejutkan sekitar jam 4 pagi. Bersiap untuk masuk ke LR (labour room). Tapii, asyik hold hold hold. barang dah abis packing. ESP dah abis diminum. Takut lapar!

17.02.14
Jam 11 pagi ai ditolak ke bilik bersalin. Jantung bedebar. Dalam duk bersembang dengan misi, air ketuban pecah. Nebes ya Allah, nebes! Lama jugak la nak rasa kontraksi yang 5 minit tu..... dalam keadaan sakit, masih mampu senyum dan melawak dengan misi misi, budak praktikal...... then, tiba tiba.... terasa seperti ada benda nak terkeluar! Ya allah.... meneran ai! Bila cek baru 8cm. No, belum boleh teran kata Doktor. Tak bole.. tak bole... encik suami di panggil. And it is time to push!

Allahu Allah.... dugaan! Ai tak berdaya nak meneran. Ai lapar. Sarapan kuey tiow jek. ESP (energizing soy protin) terakhir dah abis minum masa memula kejut nak beranak. Encik suami suh ingat Rayyan. Menangis ingat Rayyan. Zikir memang tak lepas dari mulut. Sister suruh rasa kepala baby.

Actually kepala baby dah nampak, tapi bila ai lepas napas je, dia termasuk semula. Ai tekad. Pushhhhh...... senafas! Alhamdulillah, jam 3.01 petang.... CAHAY SARAH AZZALEA lahir. Sister suruh cek jantina, yeah it is a girl! Encik suami nangis tu sebelah ai hihihi...

Alhamdulillah... segalanya mudah bagi ku!
TQ sayang kerana ada bersama ai
TQ mak and adik beradik semua yang sudi jaga Rayyan....

And... ini lah dia! Budak kecik tu ....




Love,
isyah
0172505401
shaklee independent distributor
ID 888805