KAWAN MAYA

Friday, 26 April 2013

Senaman Buat Ibu Baru

Selamat Malam Semua...
Sihat? Saya harap semua sihat ye....
20 bulan yang lepas saya selamat melahirkan seorang bayi lelaki seberat 4.1kg.. Alhamdulillah, normal dan semua nya ok. Entry malam ni bukan nak cerita tentang kelahiran, tetapi cerita tentang senaman bagi ibu yang baru melahirkan...... nampak mcm tak munasabah kan? :)
Sebenarnya ada senaman yang bole dilakukan ...

Bagi kaum wanita yang baru sahaja bergelar ibu, bukan satu perkara mudah untuk dapatkan kembali bentuk badan seperti sebelum melahirkan. Setuju atau tidak?? :))

Berat badan yang berlebihan, bole mengurangkan nafsu seks seseorang. Dan, untuk bersenam bole la buat senaman semasa baby sedang tidur. Tapi, oleh sebab jadual tidur baby yang tak tetap akan buatkan jadual senaman jadi tidak teratur jugak.. jadi SABAR :))

credit: pakcik google.com
Oraitt,,,
Nak senam, tak semestinya kena beli peralatan mahal. Hanya buat beberapa senaman mudah seperti di bawah :-

1.  PERNAFASAN PERUT
>> Baring atas katil atau lantai [alasla apa apa..sakit pulak tulang belakang nanti ]. Tarik nafas dan kembangkan abdomen. Kemudian, seboleh-bolehnya kempiskan abdomen [sampai tak mampu nak kempiskan lagi] . Dalam masa yang sama, gerakkan pelvis ke hadapan. Pelvis ni bahagian di bawah tulang rusuk. Lakukan selama 15 kali sehari. Jika boleh, secara perlahan-perlahan lakukan sebanyak 20 hingga 25 kali.

posisi nye begini tau :))

2.  REGANGAN BAHAGIAN BELAKANG
>> Melutut di atas lantai [kedua-dua belah tangan dan kedua-dua belah lutut di atas lantai]. Pastikan belakang anda lurus. Naikkan spina anda ke arah siling dan lembutkan bahagian kepala dan leher anda. Ini akan memberikan regangan dengan sepenuhnya. Lakukan sebanyak 4 hingga 6 kali seminggu.

spina ke atas
3.  WALL SIT
>> Sandar di dinding dan duduk dalam posisi separuh mencangkung - peha haruslah lurus ke hadapan. Tahan selama 10-15 saat. Perlahan-lahan tambahkan masa tersebut menjadi 30 saat. Jika bole, angkat dan luruskan kaki anda ke hadapan [sebelah kaki lagi masih berada di dalam posisi sebelumnya]. Tukar kaki selepas kiraan lima

wall sit
[ credit: majalah mamibaby]

Well...
Mudahkan? Tak perlu prop  pun.....

Dalam pantang, jaga pemakanan. Amalkan senaman yang mudah ni. Memang nampak payah, tapi kalau tak cuba, kita tak tau. Kalau nak tukar jamu kepada suplemen, pun bole. Cuba baca kat sini set bersalin shaklee kalau nak cuba okay :))

Selamat mencuba :p

** pengedar sah shaklee **
** ID 888805 **
** 0172505401 **
www.facebook.com/isyahsabela
www.facebook.com/dietwithlove

Wednesday, 24 April 2013

Sembelit ~ auwww tak bestnya!

Salam semua :)

Biasa kena sembelit? Sapa berak lawas? sapa berak tak lawas??
sembelit ni biasanya bila orang tu buang air besar 2 atau maybe sekali seminggu. Dan masa membuang tu pulak, harus meneran dan menunggu masa untuk najis keluar! Seksa menunggu...berpeluh peluh! Saya cakap base pengalaman. Selepas bersalin memang saya alami masalah sukar untuk buang air besar. Mungkin saya kurang minum air dan jugak mungkin apa yang saya makan seharian mempengaruhi pengerakan usus saya.

Well, let see apa itu SEMBELIT...

SEMBELIT itu gejala, bukan penyakit. Kena faham tu, tapi itu bukan alasan untuk kita atau kamu meremehkan masalah ni. Lebih2 lagi kalau berak just seminggu sekali...  Tapi bila dah susah sangat nak berak.. berdarah... jangan diam, jangan suka suka anggap tu buasir! Mungkin itu tanda KANSER USUS.... Kita tak nampak apa yang ada dalam perut kita!

tunggu buah tak jatuh
usus normal vs usus sembelit


Apa kata SHAKLEE dan Sembelit ni?!

Ok.. untuk membantu cerita sembelit ni... Ada beberapa yang bole dicadangkan. Tak semestinya ambik semua...

1. Herbalax    - DETOX
~ pembersihan najis yang tersekat
~ merangsang usus untuk percepatkan process pembersihan najis secara lembut kepada najis yang tersekat dan yang tersimpan lama dalam tubuh badan
~ membantu masalah sembelit
~ mengembalikan semula process semulajadi pergerakan usus
~ mengempiskan perut
2. Ostematrix - melembutkan najis
~ bagus untuk kebas kebas/cramp kaki tangan
~ masalah cramp perut [sengugut]
~ sangat baik untuk tulang yang kuat dan gigi yang sihat
~ bole boost susu badan jua untuk ibu ibu yang menyusu
~ mengurangkan risiko osteoporosis


3. Alfalfa - raja segala tumbuhan
# untuk Allergi (Resdung, alahan, asma dan ekzema)
# menggalakkan susu badan kaum ibu yang menyusu
# Membantu sistem pencernaan menjadi lebih lawas
# Melegakan sakit sendi dan belakang
# untuk pesakit gout
# untuk masalah mulut berbau/badan berbau
# Menghilangkan kelesuan dan tekanan
# Merawat masalah keputihan pada wanita/anjalkan kulit/payudara
# Bertindak seperti kacip fatimah kepada para isteri
# Meningkatkan stamina seorang suami



Selain dari bantuan dari makanan tambahan, pemakanan harian kita jugak mesti kita tengok. Air sangat diperlukan badan. Dalam cuaca macam Malaysia ni, kalau kurang minum air, memang akan susah untuk buang air besar. Sakitnya.. lukanya.. pedihnya...  Tak nak kan mcm tu?!

carta makan yang sihat 


minum air at least 3 liter sehari



bole dapatkan produk produk shaklee ni di cawangan shaklee yang berdekatan dengan u all ye!
Atau bole hubungi saya :)

** pengedar sah shaklee **
** ID 888805 **
** 0172505401 **
www.facebook.com/isyahsabela
www.facebook.com/dietwithlove

Tuesday, 23 April 2013

Set Bersalin Shaklee

Hi semua :)
Lama sya tak menulis. Nak kata kekangan masa, tak jugak... Tapi, more to mind blocked hehehe.. Macam novelist pulak rasanya!

Entry kali ni nak cerita pasal vitamin yang dimakan semasa berpantang bagi ibu ibu selepas melahirkan. Atau nama mesranya, Set Bersalin Shaklee. 
Bukan JAMU tak bagus.... tapi, istimewanya set bersalin shaklee ni bole dimakan sejurus selepas melahirkan. Kalau jamu, kena tunggu dulu kan.... Pengalaman saya makan jamu semasa berpantang dulu? Ermmm... not that sweet sebabnya, saya hanya makan selepas 3 minggu bersalin. Well, saya derita sakit badan :(
Kebetulan anak kuning, jadi lagi lah tak bole nak makan abis.. then, slowly sya lupa. Bila sya dh lupa.. memang ke laut! Alhamdulillah, susu badan saya meriah masa berpantang.

KENAPA SAYA KURANG SUKA JAMU?
~ rasa nya yang pahit... tekak tak lalu nak terima :(
~ bau yang pening nak describe
~ kalau silap makan, baby akan terima kesan [ kata mak sya dulu ]

** BUKAN SAYA KATA JAMU TAK ELOK, ATAU TAK BAGUS... JAMU NI DAH LAMA, KETURUNAN DEMI KETURUNAN.. DARI PELBAGAI GENERASI JAMU DAH ADA... JADI, ADALAH SALAH KALAU SYA KATA JAMU TAK BAGUS DAN TAK ELOK KAN... **

Apa yang menarik tentang set bersalin shaklee?
~ bole dimakan lepas bersalin 
~ beri kesan yang baik pada tekstur kulit
~ akan sentiasa rasa segar dan bertenaga
~ luka akan mudah kering dan baik dengan cantik 

Apa dalam set bersalin shaklee?
1. B complex
2. Vita lea
3. Vitamin C
4. Zinc Complex

Setiap satu ni of cos la ada fungsi dan manfaat tersendiri. Manfaat yang sangat baik dan mabeles. 
Ini yang basic. Ramai ibu-ibu ni, mereka suka add on Alfalfa untuk boost susu badan.  Dan juga ESP serta Ostematrix yang membantu ibu-ibu dari merasai sembelit atau tahi keras. 
                                                  


Jom kita tengok testimoni testimoni mereka yang dah makan set bersalin shaklee.  Testimoni ni semua adalah pengalaman mereka sendiri.  



Bila kawan kawan ucapkan terima kasih pada saya perkenalkan set berpantang shaklee pada  mereka, kembang dada saya. Bukan kerana saya bangga, tapi saya dapat berkongsi manfaat dan khasiat suplemen shaklee yang semestinya tidak ada bahan sintetik, mesra alam dan diyakini berkesan. 

Jadi, kawan kawan.... kalau korang nak set bersalin shaklee ni, bole hubungi saya okay!

** pengedar sah shaklee **
** id 888805 **
** 0172505401 **
www.facebook.com/isyahsabela
www.facebook.com/dietwithlove

Sunday, 14 April 2013

ALFALA SHAKLEE - MABELES!

Pernah tengok pokok alfalfa? eh... dah Google eh :)
Pokoknya kecik je...tapi akarnya panjang... 




Meh kita tengok makna alfalfa  -- Alfalfa


Kelebihan Alfalfa:

1) Dikatakan tumbuhan terbaik yang mengandungi segala zat keperluan harian tubuh manusia.
2)Galactagouge - Bagus diambil oleh ibu-ibu yang menyusukan anak kerana ia merangsang penghasilan susu ibu (milk booster).
3) Membantu perkumuhan menjadi lebih lawas.
4) Membantu membuang angin dalam badan.
5)Termasuk dalam kategori fiber yang mengenyangkan.
6)Melegakan sakit sendi dan belakang
7)Menghilangkan kelesuan dan tekanan.
8)Memberi sensasi ‘rasa sejuk’
9)Memberi kelegaan semasa haid
10)Merawat arthitis
11)Bagus untuk asma, resdung, elergi, gegata dan ekzema
12)Mencuci usus bagi membuang toksik
13)Mencuci buah pinggang dan merawat kencing kotor disebabkan jangkitan dalam buah pinggang
14)Meneutralkan asid dalam badan
15)Merawat masalah keputihan pada wanita
16)Membesar dan menegangkan payudara
17)Bertindak seperti kacip fatimah kepada para isteri
18)Memulihkan urat selepas bersalin
19)Membantu masalah penghadaman dan pencernaan
20)Meningkatkan stamina seorang suami


website shaklee malaysia
Lelaki dan perempuan... tak kira tua atau muda.. Bole makan alfalfa ni! Lebih-lebih lagi ibu yang menyusukan anak! sebab memang boost susu :)


So, kalau berminat untuk dapatkan ALFALFA SHAKLEE yang mabeles ni, bole hubungi saya ye! atau dapatkan sendiri di mana mana cawangan shaklee yang terdekat dengan anda...

XoXo,
isyah - 0172505401
pengedar sah shaklee/id 888805
www.facebook.com/isyahsabela

Shaklee organik, mesra alam, selamat dan dijamin berkesan!



Resdung - Jangan Dibiarkan!

Sapa ada resdung?? Apa korang buat untuk merawat resdung??
Well... Resdung ni masalah remeh yang kebanyakkan orang ambil ringan. Resdung atau sinus! Sangat sangat tidak selesa.....

Kalau korang biasa bersin berkali kali pada waktu pagi... itu salah satu tanda resdung atau sinus.  Oh... saya dan asben pun ada resdung... :(
Sangat tidak suka akan masalah resdung ni!! Kenapa??? Sebab kalau dibiarkan bole beri kesan yang teruk pada otak kita! 

kesan resdung pada otak / credit to mr google.com



Kadang-kadang kita tak sedar kita ada resdung bila kita orang mula bertanya "eh, kau ada resdung eh... " ~ Ni lah yang biasa sangat! Sebabnya pandang remeh....

Resdung melalui istilah kedoktoran: penahanan mukus yang disebabkan oleh pembengkak-an membran (sel lapisan kulit). Bengkak ini terjadi kerana saluran tersekat. Mukus adalah bahasa saintifik kepada cecair berupa lendir (hingus) yang ada di dalam tubuh manusia. Petanda paling ketara mukus berlebihan adalah kulit wajah berminyak. Minyak yang boleh mengakibatkan wajah kusam dan lebih teruk lagi; jerawat dalam bentuk bisul atau bernanah. 

Jadi... sangat perlu kita jaga bahagian aliran keluar masuk udara tu. 

kanan : bahagian yang teruk sinus
kiri : normal atau healty
credit : mr google.com

TANDA-TANDA RESDUNG 

Tanda tanda resdung ni sangat senang nak tau..... Antaranya;

~ mudah sejuk, menggigil di sesuatu keadaan yang tak sepatutnya 
~ batuk sampai terasa gatal kerongkong, anak tekak
~ telinga selau rasa tersumbat Contoh: 'berdengung' telinga yang sukar hilang apabila ketinggian berubah-ubah seperti dalam kapal terbang atau lif
~ Hidung gatal gatal
~ merenyam satu muka
~ Gatal mata yang apabila digaru, semakin menjadi-jadi rasa nak teruskan - sampai merah dan berair.
~ Bersin melampau, sampai pengaruhi suhu badan  dan sikap, [bole buat stress]

Tanda YANG paling ketara: hidung kerap sangat tersumbat kerana lendir / kahak dan amat sukar dihembus keluar. Akibatnya; suara menjadi agak 'sengau'. Resdung juga dikenali dengan nama 'Sinus' (ketumbuhan dalam hidung) dan 'Alergi' (alahan kepada sesuatu jenis benda atau makanan). 

[info google.com]

DAH MULA RASA MERENYAM EH.... :)

Ok... apa kah shaklee bole bantu??  Jawapan saya, BOLEH! 
SHAKLEE ni bebas kimia.. bebas bahan sintetik... organik and dijamin berkesan!

Mari semua... Perkenal kan SET RESDUNG dari SHAKLEE.. gabungan tiga vitamin yang mempunyai lebih dari satu manfaat untuk tubuh badan kita. Tidak kira, LELAKI mahupun PEREMPUAN.

set resdung shaklee 

B Complex - menstabilkan hormon
Alfalfa - bertindak mendetox segala toksin
Vitamin C - sebagai antioksidan dan jugak untuk sistem imun badan kita.


Nak info lebih....? 

Bole hubungi saya atau dapatkan di mana mana cawangan shaklee yang terdekat ye

Cegah sebelum parah!



pengedar sah shaklee / ID 888805
0172505401 
www.facebook.com/isyahsabela
www.facebook.com/dietwithlove