KAWAN MAYA

Wednesday, 25 March 2015

MULTIVITAMINMultivitamin penting untuk tubuh badan kita,

Perlu diketahui bahawa seiring dengan peningkatan usia, keperluan nutrien juga turut berubah. Kajian menunjukkan bahawa walau pun individu tersebut mengamalkan pemakanan sihat penuh dengan vitamin dan mineral, keperluan tersebut tidak mampu menampung keperluan tubuh terutama sekali di dalam kesibukan dan keadaan individu itu sendiri. Maka multivitamin harian memainkan fungsinya dengan memberikan pelbagai manfaat kepada tubuh.

Secara umum, suplemen multivitamin dapat membantu dari segi:

》Menjaga kesihatan jantung.
》Meningkatkan tahap tenaga
》Meningkatkan sistem imun tubuh
》Menguatkan tulang
》Kesihatan mata dan penglihatan
》Menjaga kualiti kulit sihat

Zat pemakanan memainkan peranan penting dalam meningkatkan mutu kesihatan. Selain menampung kekurangan vitamin pada tubuh, bahan tambahan ini juga bertindak sebagai merawat penyakit yang berkaitan dengan kekurangan vitamin dan mineral.

Antara indivitu yang digalakkan mengambil multivitamin ialah;

◆ Wanita hamil dan menyusu anak
◆ Pengamal diet yoyo
◆ Perokok
◆ Pengamal vegetarian
◆ Peminium alkohol yang kerap
◆ Pesakit yang perlu mengikuti jadual pemakanan yang khusus.
◆ Warga tua yang tidak boleh menyerap vitamin B12.
◆ Golongan yang kerap memakan makanan yang dimasak panas. Hal ini kerana vitamin hilang dalam proses memasak.

Sebutir suplemen multivitamin setiap hari mampu memenuhi kekurangan zat pada tubuh. Malah, ini juga merupakan kaedah yang paling berkesan dalam menggalakkan pengambilan mikronutrien. Perlu diketahui ketika meninjau untuk membeli multivitamin, anda disarankan untuk memberi tumpuan kepada gabungan vitamin dan mineral yang ada, bukan amaun bagi setiap kandungan mineral dan vitamin.

Ketahuilah suplemen multivitamin yang baik seharusnya mempunyai gabungan zat pemakanan yang seimbang dan memenuhi keperluan vitamin dan mineral teras. Hanya dengan cara itu, barulah tubuh memperoleh semua kebaikannya.P/s : info adalah dari Pa&Ma 2013

Sharing with♥
Aishah
Rakan Nutrisi Anda
Breastfeeding-holic
" Kepakaran saya adalah membantu ibu menyusu kekal bertenaga disamping baby mendapat nutrisi yang cukup melalui susu ibu yang berkualiti "