KAWAN MAYA

Thursday, 22 May 2014

Perkara Yang Perlu Dielak Semasa DIET

Salam!
Diet... apa yang korang terfikir bila sebut pasal Diet? ...... yaaaa, nak kurus! Itu la yang sinonim dengan Diet.

Setiap antara kita ni bentuk badan berbeza beza. Ada kurus..ada gemok. Ok..yang gemok ni cenderung ke arah OBESITI dan golongan ini la yang biasanya nak diet untuk kurus. Dan dalam process nak diet tu, pasti banyak benda yang merungsingkan.

Saya nak kongsi sikit tips mudah yang saya ambil dan olah dari segi ayat dari majalah Harmoni, keluaran Januari 2013.

1. BUDAYA MAKAN LEWAT MALAM
》 makan lewat malam bole ganggu diet dan menikmati makanan membuatkan pratus untuk gemuk adalah tinggi. Ini sebab waktu malam kalori tak dapat bakar lemak sebab malam kita kurang buat aktiviti. So, sangatlah baik kalau nak malan..makan sekurang kurangnya 4 jam sebelum tido supaya usus kita bole bekerja dengan baik.

2. ELAK MAKAN DI LUAR
》 cuba sebaiknya masak sendiri. Yang bekerja bawak bekal. Well.. nampak macam tak klass bawak bekal, tapi makananan kat luar tu confirm kaya dengan Msg, bahan perasa yang tak elok untuk kesihatan. Kalau kata tak sempat nak masak, well.... pilih la apa yang hendak dimakan dengan bijak.

3. MAKANAN SEGERA (FAST FOOD)
》 restoran makanan segera sekarang macam cendawan tumbuh lepas hujan. Merata bole jumpa. Makanan segera memang jimat masa tapi makanan segera ni tinggi kalori & jarang yang bernutrisi. Bole la kalau nak makan... sebulan sekali dua ok la!

4. MAKANAN SEGERA & MINUMAN SEGERA
》 makanan segera macam mee maggie, bubur segera... tinggi kandungan bahan lerasa & garam. Memang la jimat masa masak makanan segera ni tapi di zaman serba moden ni, kalau semua masak makanan segera, maka ramailah yang TAK SIHAT. Dan bagi minuman segera pulak dari dulu dulu lagi dah orang tau ianya tak elok untuk kesihatan kerana kandunhan gula yang tinggi. Kesan nya adalah dalam jangka masa panjang. So, sebaiknya jangan makan dan elakkan.

Oleh itu.... mana yang patut kita elak, kita elakkan. Jangan makan ikut hati dan tekak.... makan ketika lapar & berhenti sebelum kenyang.

Amalkan bersenam sekurang kurangnya 30minit sehari. Lakukan aktiviti yang sihat bersama kawan kawan, keluarga & orang orang tersayang.

Nak kurus ni simple je tipsnya....kena disiplin dan mesti ada keinginan yang bersungguh. Dan ramai je yang separuh jalan.

Oraitt... guruh berbunyi sudah tu....

♡ isyah ♡
Rakan Shaklee Anda
0172505401
www.facebook.com/isyahsabela

Nota: saya adalah pengguna dan penjual Shaklee. Untuk sebarang pertanyaan jangan segan silu untuk hubungi saya.

Tuesday, 13 May 2014

Cara Lama Atasi Ruam

Salam semua... cuaca cantik hari ni. Panas sedang elok je. Kering baju bajan saya.

Hari ni nak share sedikit tips untuk masalah ruam pada anak anak... Cara tradisional yang sangat sangat mudah.

Bila baby atau anak kecil kena ruam, well yang jelas mereka jadi tak selesa. Mereka akan merengek, rimas dan mintak kita garu. Ohh... pengalaman anak kena ruam..asyik mintak tolong garu.

Bila anak anak mula meragam, saya percaya mama papa pun akan terjejas, turut rasa tak selesa. Mama papa mula la plan nak ke klinik, google tips dan macam macam lagi.

Masalah ruam di kalangan bayi adalah masalah biasa tetapi jika dibiarkan boleh menyebabkan kesihatan si kecil terjejas. Kulit bayi yang bersih dan mulus menjadi kemerah-merahan akibat alergi dengan banyak perkara termasuk susu, mandian, bedak dan persekitaran.

Bila ke klinik, biasa akan diberi cream untuk atasi masalah ruam. Tapi sayang la kan kulit baby yang masih mulus tu disapu cream cream tu semua.. ye tak?...  Sekarang parents bijak bijak semua dag...jadi tidak salah mencuba petua orang tua-tua untuk mengurangkan masalah ruam ini.

Mama & papa semua... boleh la cuba tips ni... mudah dan menjimatkan.

1. Masak nasi sehingga menjadi bubur. Kemudian ambil sedikit dan letakkan ke dalam kain jarang. Ikat dan picit hingga keluar kanjinya. Sapukan ia (atau guna airnya sahaja) pada bahagian yang mengalami ruam.

2. Selain dari itu boleh juga mencuba cara lain iaitu tumbuk hancur ragi bersaiz sederhana. Selepas itu diayak, kemudian campurkan dengan sedikit bedak dan sapukan pada kulit bayi.

3. Sapukan tepung ubi di kawasan yang terkena masalah ruam selepas memandikan bayi anda. Selepas beberapa hari mencuba Insya'allah ruam akan beransur hilang dan si manja boleh tersenyum riang.

Selamat mencuba!

Sumber info: pa&ma

Salam ceria,
Isyah
Pengedar sah shaklee
Id 888805
Fb: www.facebook.com/isyahsabela
Hp: 0172505401

Saturday, 10 May 2014

Mealshake Shaklee

Selamat Berhujung minggu semua!
Apa khabar hari ni.... saya dan family, alhamdulillah. Kami sihat dan ceria seperti biasa. Wahhh... feeling artis tetiba!

Eh korang dah cuba Mealshake Shaklee? Saya sudah. Rasa vanila dan serius sedap. Masa ESP (energizing soy protin) saya habis..... Mealshake la saya ratah hiihi


Ok.. 

Apa itu Mealshake?

Meal Shakes Shaklee merupakan sumber protein dengan vitamin dan mineral tambahan.  Ia menyediakan jumlah yang seimbang bagi setiap sembilan asid amino yang diperlukan oleh tubuh untuk tumbesaran dan perlindungan yang baik.  Dan lagi, Meal Shakes Shaklee mengandungi semua asid amino asli yang terdapat di dalam protein termasuk yang asid amino perlu dan juga tidak perlu. 



Hidangan yang lazat, berkhasiat serta mudah disediakan yang pasti digemari oleh seisi keluarga:

•    Sarapan segera yang berkhasiat
•    Lazat, sarapan segera yang mampu dibeli
•    Hidangan segera untuk para atlet
•    Kudapan menarik pada bila-bila masa
•    Hidangan yang ideal, rendah kolestrol, lemak dan sodium 

[sumber : shaklee.com]

Mealshake ni bole diberi kepada pelbagai golongan; antaranya:-

~ orang tua yang tidak mampu untuk menelan tablet
~ mereka yang kekurangan nutrisi
~ mereka yang sembelit
~ kanak kanak yang kerap jatuh sakit
~ mereka yang ada asthma
~ mereka yang ada masalah kulit
~ mereka yang mengalami masalah kekurangan berat badan
~ mereka yang suka skip sarapan


 



Ia sedap! Uols patut cuba... 

salam sayang muah muah (,")

pengedar sah shaklee
ID 888805
HP : 0172505401
FB : www.facebook.com/isyahsabela

Tuesday, 6 May 2014

Detik 170214

Alhamdulillah...
Tanggal 170214, lahirlah seorang puteri yang diberi nama CAHAYA SARAH AZZALEA. Dengan berat 3.5 kg, lahirnya memeriahkan lagi suasana yang sememang nya meriah. 

15.02.14....
Kisahnya jatuh tergelincir.... dan sedar sepanjang hari, baby tak bergerak! Hati berdebar, risau hanya Allah yang tahu. Once encik suami abis kerja, terus kami ke hospital.

Mak aiiiiiiihhhh, punya la ramai orang nak beranak. Tu lah Hospital Sungai Buloh. Masa bersalin kan Muhammad Rayyan Rizq, lengang je..... Then... doktor cek, bukaan dah 2cm. Perut digoncang, tak ada respond. Bila scan, no kicking no movement. Alhamdulillah, heartbeat ada! Ai lega....

16.02.14
Doktor tahan semalam. Dah mula rindu kan Rayyan. Ingat rayyan, nangis! Huhuhu.... esok nya doktor lain pulak check. Maklumlah, diorang tukar syif. Benda yang sama dibuat, scan goncang..... ada respond tapi perlahan. Doktor advise untuk induce sebab kita tak tau apa yang sedang berlaku kat dalam. Ok... ai call encik suami, then decided untuk Induce. Tunggu la turn untuk naik ward. Special sikit gitu.... Whole day ai tunggu, masih tak dapat katil. 

Then... sekitar jam 6 lebih...selepas dinner. Nama dipanggil. BAwak semua barang. Dah macam pindah dorm. Was funny..... saya dan ada lagi 3 orang ibu yang lain masa tu. Best dapat tido katil. Kesian ibu ibu yang menunggu kat bawah, hanya duduk atas kerusi dan lepak lepak kat katil kosong je. Sekitar jam 8 malam. Doktor datang untuk cek bukaan. Taraaa... dah 4cm. And i was like.. yeah tak payah induce eh doktor? Hihih... she just smiled. Contraction bermula. Tapi tak kerap. Kerap kencing je lah.

I buat senaman SQUAD di toilet, setiap kali masuk toilet. Best kan.... Uols, tak berani, jangan buat. Ai takut nak induce, sebab lebih sakit dipaksa ni. Then jam 10 malam, doktor datang and masih 4cm. Ai jalan jalan.... terasa sakit! Memang kontraksi. Dipendekkan cerita, ai dikejutkan sekitar jam 4 pagi. Bersiap untuk masuk ke LR (labour room). Tapii, asyik hold hold hold. barang dah abis packing. ESP dah abis diminum. Takut lapar!

17.02.14
Jam 11 pagi ai ditolak ke bilik bersalin. Jantung bedebar. Dalam duk bersembang dengan misi, air ketuban pecah. Nebes ya Allah, nebes! Lama jugak la nak rasa kontraksi yang 5 minit tu..... dalam keadaan sakit, masih mampu senyum dan melawak dengan misi misi, budak praktikal...... then, tiba tiba.... terasa seperti ada benda nak terkeluar! Ya allah.... meneran ai! Bila cek baru 8cm. No, belum boleh teran kata Doktor. Tak bole.. tak bole... encik suami di panggil. And it is time to push!

Allahu Allah.... dugaan! Ai tak berdaya nak meneran. Ai lapar. Sarapan kuey tiow jek. ESP (energizing soy protin) terakhir dah abis minum masa memula kejut nak beranak. Encik suami suh ingat Rayyan. Menangis ingat Rayyan. Zikir memang tak lepas dari mulut. Sister suruh rasa kepala baby.

Actually kepala baby dah nampak, tapi bila ai lepas napas je, dia termasuk semula. Ai tekad. Pushhhhh...... senafas! Alhamdulillah, jam 3.01 petang.... CAHAY SARAH AZZALEA lahir. Sister suruh cek jantina, yeah it is a girl! Encik suami nangis tu sebelah ai hihihi...

Alhamdulillah... segalanya mudah bagi ku!
TQ sayang kerana ada bersama ai
TQ mak and adik beradik semua yang sudi jaga Rayyan....

And... ini lah dia! Budak kecik tu ....




Love,
isyah
0172505401
shaklee independent distributor
ID 888805

The Destiny: Susu terakhir buat Armand

Hati seorang ibu & wanita... air mata saya bercucuran jatuh membaca tulisan marini. Ya allah, dugaan marini sangat besar. Kehilangan anak bagaikan jantung sendiri terhenti. Saya peluk anak anak dengan kuat!

Allahu Allah....



______________________________________________


The Destiny: Susu terakhir buat Armand: Bismillahirrahmanirrahim. Assalamualaikum wbt. Subhanallah, hampir dua minggu saya ambil masa untuk tulis entri ni. Sebenarnya dah em...