KAWAN MAYA

Tuesday, 24 September 2013

Updating The Blog

(",)
Selamat malam...
2013 sangat pantas berlalu....
Pejam celik skrg dah masuk hujung september...
Perjalanan sya dalam Shaklee jugak alhamdulillah.
Dengan sokongan suami, mak, adik beradik serta kawan kawan.... buat sya sangat terharu. Terutama kepada upline sya... nazura! Dia seorg yg tegas garang tapi ikhlas dalam membantu.
Walau apa org kata ttg MLM... ternyata Shaklee satu MLM yang berbeza...

Sungguh sya tidak terbeban sepanjang  berada dal dunia shaklee.  Ramai yang kata mereka (rakan rakan yg sudah berjaya ) hanya berkata manis tapi hakikatnya mereka di luar sana tidak tahu bagaimana keadaan mereka.

Alhamdulillah...
Sya akan terus membantu kepada mereka yg memerlukan...

Untuk sebarang pertanyaan tentang Shaklee sama ada untuk pembelian atau apa saja.. jangan segan silu utk bertanya sya...

Salam sayang,
Aishah
Fb : www.facebook.com/isyahsabela
Hp: 0172505401

Monday, 9 September 2013

Penyusuan Susu Ibu

Berniat mahu menyusukan anak sehingga 2 tahun? Alhamdulillah and syabas. U have made a good choice...

Sedikit perkongsian mengenai penyusuan secara ekslusif......

Sepertimana yang kita tahu, Penyusuan ibu secara ekslusif adalah jangan berikan bayi yang baru lahir (enam bulan ke bawah) sebarang makanan tambahan seperti air kosong, susu formula atau lain lain selain susu ibu. Pastikan anda menyusukan bayi secara kerap dan tanpa had. Ini adalah penting bagi memastikan penghasilan susu yang optimum. Jangan la kita, perkenalkan bayi yang baru lahir dengan puting tiruan sebelum bayi berusia sebulan bagi mengelakkan bayi kita keliru puting. 

Memberikan susu badan berselang seli dengan susu formula [bagi bayi berusia enam bulan ke bawah] sememangnya akan mengundang masalah kekurangan susu badan. Ini kerana, anda sudah memberi bayi anda pilihan. Penyusuan dari botol dan menyusu dari ibu, sangatlah berbeza dari segi aliran susu serta cara hisapan. 

Bila penyusuan melalui botol diperkenalkan dari awal kelahiran, maka tidak hairan la sekiranya bayi anda menolak untuk menyusu secara terus dari ibu.

Sedikit tips untuk uols yang gigih dalam penyusuan badan...

  • 1. cuba beberapa posisi sehingga dapat posisi yang selesa bagi bayi dan ibu. Sebagai contoh posisi cross cradle atau football hold. 
  • apabila bayi dah selesa, lekapkan bayi ke breast selama lebih kurang 10 minit. Kalau baby meragam, menangis dan menolak, kurangkan masa lekapan. Jangan sesekali memaksa sebab itu hanya akan mebuat bayi menolak terus.
  • semasa bayi menyusu, cuba buat breast compression atau mengurut payu dara sewaktu bayi menyusu supaya aliran susu lebih laju. 
  • jika bayi tidak mahu langsung menyusu badan ataupun menyusu secara efektif, iaitu menghisap dua atau tiga kali dan seterusnya berhenti, maka jalan yang terbaik adalah dengan mengepam susu bagi merangsang aliran susu bagi memastikan penghasilan susu badan sentiasa ada
  • sekiranya masih bermasalah, segera dapatkan bantuan dari pakar laktasi .... bole try Malaysian breastfeeding peer counselor

Skiranya korang sedang mencari makanan tambahan bagi membantu penyusuan badan, bole juga hubungi saya di facebook atau pun terus ke talian saya.

Penyusuan ibu memerlukan keyakinan dan kesabaran yang tinggi.. saya pasti anda bole... kerana saya sudah! 

salam sayang,

Pengedar Sah Shaklee - ID 888805
Hp : 0172505401
FB : www.facebook.com/isyahsabela

Friday, 6 September 2013

Kenapa Saya Pilih Shaklee

Salam semua..
Apa khabar? Hope semua sihat and happy...
Me and my family semua sihat... and i am happy to share with all of you that i am pregnant again :))  yeayyy... Ahli bertambah, suka nyeee

Ok.. saya ni nak berkongsi sedikit kenapa saya pilih shaklee? kenapa tak lain??  Terus terang saya katakan... saya takde fikir panjang semasa buat keputusan nak join shaklee... Masa tu saya cuma fikir " aku nk resign and nk buat sesuatu kat rumah...." maknya TAK NAK SAJE SAJE JADI SURI RUMAH.. tak salah dan tak rugi jadi suri rumah. Ramai je kawan kawan saya yang belajar tinggi dan bekerjaya stay at home :p Bersyukur suami pun menyokong... Oh so heaven....

Kenapa saya pilih shaklee.....????
Shaklee ni MLM... semua tau MLM tu apa.. dan saya tau bila kita sebut MLM, first thing yang kluar di fikiran adalah sistem piramid... sesuatu yang x lama dan merugikan... Tapi Shaklee BUKAN MLM yang begitu.... Dengan Shaklee jelas dan nyata saya tak perlu nak buat loan beribu ribu seperti sesetengah MLM lain. Yuran keahlian murah.. cuma RM75.

Sepanjang saya join Shaklee... saya tak pernah disuruh dan dipaksa oleh "mommy" saya [panggilan manis utk upline] untuk buat stok dan tak pernah sekali dikerah untuk mencari orang bawah [downline].. Seronok rasanya.. Langsung tidak terbeban.. dan sedikit pun tidak rasa dibebani.... mommy cakap "bila kita dah bersedia, allah akan datangkan anak anak tu kepada kamu".... itu lahh... betul kata mommy... kalau kita tak bersedia, mcm mana kita nak ajar dan guide downline kita dengan baik???

Sepanjang bersama Shaklee... bonus shaklee tak pernah tetap :))
Memang tak pernah tetap even sekali pun... setiap bulan MENINGKAT... wow gila! hee... Tak percaya takpe.. itulah hakikatnya...
Bonus pertama saya rm23 je .... skrg alhamdulillah dah 4 angka.... dan tak sabar nak join 5 angka....

Sistem shaklee adil... kalau tidak masakan ada ustaz ustazah, ada cikgu, ada doktor, enginerr, arkitek, peguam dan macam macam lagi golongan dalam Shaklee...

Sistem shaklee bukan upline kerah tenaga downline dan upline goyang kaki! Oh tidak sama sekali!!! Dalam Shaklee.. "kau buat, kau dapat...kau tak buat, habuk pun tarak".... itula utk tak kira upline or downline...

Mommy saya jauh di Johor... tapi dengan sms/wassup/facebook saya rasa dekat dengan dia. Dia banyak tunjuk ajar bebel dan mcm macam perkongsian lagi. Dia seorang peguam, skrg suri rumah dan juga sedang hamil.... dalam Shaklee, saya dapat kenal dan jumpa ramai kawan baru yang sangat positif. Saling bantu membantu.. berkongsi!

ohoho... cukup dulu sedikit perkongsian kenapa saya pilih shaklee... Ada banyak lagi yang akan dikongsi bersama...

Shaklee sentiasa berkesan!!

Salam sayang,
isyah
pengedar sah shaklee malaysia
id 888805
0172505401
www.facebookom/isyahsabela