KAWAN MAYA

Wednesday, 24 April 2013

Sembelit ~ auwww tak bestnya!

Salam semua :)

Biasa kena sembelit? Sapa berak lawas? sapa berak tak lawas??
sembelit ni biasanya bila orang tu buang air besar 2 atau maybe sekali seminggu. Dan masa membuang tu pulak, harus meneran dan menunggu masa untuk najis keluar! Seksa menunggu...berpeluh peluh! Saya cakap base pengalaman. Selepas bersalin memang saya alami masalah sukar untuk buang air besar. Mungkin saya kurang minum air dan jugak mungkin apa yang saya makan seharian mempengaruhi pengerakan usus saya.

Well, let see apa itu SEMBELIT...

SEMBELIT itu gejala, bukan penyakit. Kena faham tu, tapi itu bukan alasan untuk kita atau kamu meremehkan masalah ni. Lebih2 lagi kalau berak just seminggu sekali...  Tapi bila dah susah sangat nak berak.. berdarah... jangan diam, jangan suka suka anggap tu buasir! Mungkin itu tanda KANSER USUS.... Kita tak nampak apa yang ada dalam perut kita!

tunggu buah tak jatuh
usus normal vs usus sembelit


Apa kata SHAKLEE dan Sembelit ni?!

Ok.. untuk membantu cerita sembelit ni... Ada beberapa yang bole dicadangkan. Tak semestinya ambik semua...

1. Herbalax    - DETOX
~ pembersihan najis yang tersekat
~ merangsang usus untuk percepatkan process pembersihan najis secara lembut kepada najis yang tersekat dan yang tersimpan lama dalam tubuh badan
~ membantu masalah sembelit
~ mengembalikan semula process semulajadi pergerakan usus
~ mengempiskan perut
2. Ostematrix - melembutkan najis
~ bagus untuk kebas kebas/cramp kaki tangan
~ masalah cramp perut [sengugut]
~ sangat baik untuk tulang yang kuat dan gigi yang sihat
~ bole boost susu badan jua untuk ibu ibu yang menyusu
~ mengurangkan risiko osteoporosis


3. Alfalfa - raja segala tumbuhan
# untuk Allergi (Resdung, alahan, asma dan ekzema)
# menggalakkan susu badan kaum ibu yang menyusu
# Membantu sistem pencernaan menjadi lebih lawas
# Melegakan sakit sendi dan belakang
# untuk pesakit gout
# untuk masalah mulut berbau/badan berbau
# Menghilangkan kelesuan dan tekanan
# Merawat masalah keputihan pada wanita/anjalkan kulit/payudara
# Bertindak seperti kacip fatimah kepada para isteri
# Meningkatkan stamina seorang suami



Selain dari bantuan dari makanan tambahan, pemakanan harian kita jugak mesti kita tengok. Air sangat diperlukan badan. Dalam cuaca macam Malaysia ni, kalau kurang minum air, memang akan susah untuk buang air besar. Sakitnya.. lukanya.. pedihnya...  Tak nak kan mcm tu?!

carta makan yang sihat 


minum air at least 3 liter sehari



bole dapatkan produk produk shaklee ni di cawangan shaklee yang berdekatan dengan u all ye!
Atau bole hubungi saya :)

** pengedar sah shaklee **
** ID 888805 **
** 0172505401 **
www.facebook.com/isyahsabela
www.facebook.com/dietwithlove