KAWAN MAYA

Tuesday, 19 March 2013

Set Menyusu Shaklee

bila cakap pasal susu ibu...
mesti macam macam yang terlintas.. terfikir tentang susahnya, yang menentangnya, yang menyokongnya..mcm mana nak simpan..mcm mana nak buat stok.. macam macam kan.. 

berdoa kepada Allah..


Hampir semua ibu dah pasang niat nak bagi susu ibu dari masa baby dalam perut lagi. 
Yelah, susu ibu kan yang terbaik! Digalakkan bagi baby susu ibu SAHAJA sampai dia 6 bulan, tak payah nak bagi air kosong. Dalam susu ibu dah cukup air :)
Sya bangga sebab masih bagi anak sya, susu ibu. Dia dah setahun tujuh bulan! Yeah... orang keliling nak bising suruh tambah ahli.. kaung kuang... nanti la eh!

credit picture: google.com

Susu badan ni ada perasaan. Dari badan yang bernyawa. 
Semua yang negative akan mengganggu perjalanan susu ibu. Sebab tu lah, susu merundum..susu sikit..susu itu..susu ini..
Jangan susah hati ibu ibu semua! U all bole makan makanan yang boost susu. Ada banyak.. pilih jelah. Nak yang tradisional. Nak yang moden! tapi yang MAIN ;

a) hati kena ceria
b) fikiran mesti positive
c) makan makanan yang berkhasiat
d) minum air yang banyak      
e) sentiasa memohon pada allah semoga sentiasa dimurahkan rezeki

credit picture: google.com
 SHAKLEE ada jugak untuk boost susu badan. Ada 2 pilihan yang utama. 

set 1
Dalam SET 1, ada B COMPLEX, VITA-LEA, VITAMIN C DAN ALFALFA COMPLEX.


set 2
Dalam SET2, ada B COMPLEX, VITA-LEA, VITAMIN C DAN ALFALFA COMPLEX, OSTEMATRIX, ESP [ENERGIZING SOY PROTIN]


Setiap satu vitamin shaklee ni ada fungsi dan khasiat yang tersendiri. Bukan sahaja untuk susu badan, malah untuk satu badan. 

FUNGSI MEREKA...sedikit mengenai fungsi dan khasiat

1. VITA-LEA  - Multivitamin pertama dicipta didunia!
~ penambahan tenaga segera
~ pelengkap nutrisi
~ sebiji tablet mengandungi 30 nutrisi yang lengkap dari sayur dan buah
~ tablet disaluti serbuk spirulina

2. B COMPLEX - asid folik!
~ mengurangkan stress
~ mengelakkan kemurungan
~ mengandungi 8 komponen penting vitamin B termasuk 100% biotin dan asid folik

3. VITAMIN C - sustained release Vita C 500mg
~ membentuk kolagen
~ meningkatkan sistem imun
~ mencantikkan kulit

4. OSTEMATRIX - lebih dari sekadar kalsium
~ menguatkan tulang dan gusi
~ membantu mencegah masalah kejang dan kebas
~ mengurangkan masalah cramp perut semasa period
~ membantu tidur yang lena


5. ALFALFA - raja segala tumbuhan
Boost susu badan
~ Bertindak seperti kacip fatimah kepada para isteri 
~ Memulihkan urat selepas bersalin 
~ Membantu masalah penghadaman dan pencernaan 
~ Merawat masalah keputihan pada wanita
~ Membantu membuang angin dalam badan

6. ESP [ENERGIZING SOY PROTIN] - non genetically modified
~ memberi tenaga
~ boost susu badan
~ membaik pulih sel/membina sel baru
~ mencantikkan kulit /  awet muda
~ baik untuk hormon

Itu dia .. khasiat dan manfaat vitamin dalam set menyusu shaklee ni.
 best for you, best for baby!



berminat nak cuba shaklee..  sila kan :)
tak  merugikan
semula jadi, mesra alam, dan berkesan


bole hubungi saya bila bila masa yang anda selesa,
shaklee independent distributor [id 888805]
call@sms 017-2505401
www.facebook.com/isyahsabela
www.facebook.com/dietwithlove

Wednesday, 13 March 2013

Herb-Lax dan kisahnya

Ramai yang dah cuba herbalax shaklee. Ada yang dengar saje. So, ni sya kongsikan sikit apa herb-lax atau biasa org sebut herbalax.

HERB-LAX
# mengandungi 9 herba SEMULAJADI; alfalfa leaves, senna leaves, anise seed, blue malva flower, buckhorn bark, licorice root, rhubarb root, fennel seed dan culver's root.

MANFAAT UTAMA HERB-LAX

»» pembersihan najis yang tersekat
»» merangsang usus untuk percepatkan process pembersihan najis secara lembut kepada najis yang tersekat dan yang tersimpan lama dalam tubuh badan
»» membantu masalah sembelit
»» mengembalikan semula process semulajadi pergerakan usus
»» mengempiskan perut


FUNGSI 9 HERBA SEMULAJADI

1. Senna Leaves
- merangsang tindakan pembersihan yang lembut pada usus dan perut, percepatkan process detoksifikasi dan mengurangkan penyerapan lemak.


2. Buckhorn Bark
- melembutkan najis untuk memudahkan pergerakkan dan memberikan lembapan.pada usus


3. Licorice Root
- membantu process detoksifikasi


4. Fennel Seed
- mengeluarkan toksin yang terkumpul akibat lebihan makanan dan pengambilan alkohol, membantu pencernaan dan berkesan untuk masalah sembelit dan kembung perut atau usus.


5. Annise Seed
- merangsang pengeluaran jus gastrik untuk membantu process pencernaan.


6. Rhubarb Root
- herba yang banyak digunakan dalam perubatan cina untuk digunakan sebagai antibiotik.


7. Blue Malva Flower
- membantu process detoksifikasi dan mengimbangi tekstur kulit.


8. Culver's Root
- membantu masalah lebihan air dalam badan dan asma


9. Alfalfa Leaves
- menbersihkan usus, darah dan hati.


Nampak fungi fungsi 9 herba ni macam simple tapi kenyataannya semua itu bertindak dengan baik.
Herbalax ni bukan hanya untuk mereka yang sembelit ye!
 Untuk mereka yang rasa tak puas lepas buang air besar pun ok.
Interesting kan! so, dapatkan herb-lax anda!

isyah
Pengedar sah shaklee
id 888805
www.facebook.com/isyahsabela


Friday, 8 March 2013

cerita KALSIUM - OSTEMATRIX SHAKLEE

Tulang merupakan struktur penting di dalam tubuh manusia.  Ia merupakan kerangka yang menyokong berat badan dan organ utama seperti paru-paru, jantung, hati dan ginjal serta membolehkan kita menggerakkan otot-otot dan tubuh secara bebas.  Mengekalkan kesihatan tulang secara optima adalah penting bagi mendapatkan kesihatan optima menyeluruh. 
Kalsium yang cukup sangat diperlukan untuk tulang yang sihat. Kalsium menyokong stuktur tulang dan gigi. Ia juga penting dalam pengawalaturan pengecutan otot, pembekuan darah dan fungsi saraf. Selain daripada susu dan hasil tenusu, makanan yang tinggi dalam Kalsium termasuklah ikan dengan tulang lembut seperti sardin dalam tin dan ikan bilis, kacang dan kekacang seperti dal kuning, brokoli, kangkung dan kai-lan serta produk yang diperkuat dengan Kalsium seperti dadih dan bijirin sarapan.

Kepentingan Kalsium dan Vitamin D untuk Kesihatan Tulang

Vitamin D meningkatkan penyerapan Kalsium dan Fosforus serta membantu mengawalatur penyimpanan Kalsium dan Fosforus di dalam tulang. Ini membantu mengekalkan penyimpanan mineral di dalam tulang. Kekurangan Vitamin D mengurangkan penyerapan Kalsium dan penyimpanan mineral di dalam tulang, lantas menyebabkan tulang yang lembut dan tidak sempurna. Manifestasi ini dikenali sebagai rikets dalam kanak-kanak dan osteomalasia dalam orang dewasa. Vitamin D boleh dihasilkan di dalam badan melalui tindakan cahaya matahari ke atas kulit. Selain itu, Vitamin D juga boleh diperolehi daripada minyak hati ikan, kuning telur dan produk tenusu yang diperkuat dengan Vitamin D.

Ostematrix shaklee lengkap dengan vitamin D, magnesium, Zink, boron, manganes dan kuprum.

  * Vitamin D berfungsi untuk meningkatkan penyerapan kalsium dan fosforus untuk meningkatkan ketumpatan tulang, menguatkan kerangka, meperbaiki periodontal. 

  * Magnesium – magnesium adalah ion positif no.2 penting dalam tubuh kita. Ianya menggalakkan komposisi tulang dan rawan. Membantu system saraf, menstabilkan denyutan tidak sekata pesakit jantung, memudahkan rembesan keluar sisi dari perut dan usus, menghalang endapan kalsium, melarut dan mengurangkan formasi batu karang atau batu hempedu.

  * Zink, boron, manganes, kuprum – memelihara metabolism kerangka dan pertumbuhan otot, menyusun enziim yang diperlukan untuk membaiki tulang, rawan dan menghalang artritis.

DAN OSTEMATRIX SHAKLEE LEBIH DARI SEKADAR KALSIUM!!

Selain baik untuk tulang, gusi....ostematrix shaklee jugak memberi impak pada kejantanan lelaki. Mampu membuat kelelakian bertahan lebih lama. Ostematrix juga dapat membantu mereka yang betdepan dengan masalah sukar lena, sembelit dan masalah sakit semasa period.

so.....Siapa yang perlukan Ostematrix ni ? antara mereka yang perlu ostematrix ni,
1. Ibu yang mengandung, ibu yang menyusukan anaknya.
2. Mereka yang tak suka makanan tenusu atau alergik susu
3. Mereka yang selalu rasa sakit2 kaki, sakit2 sendi, sakit di bahagian tulang belakang, rasa kebas, rasa sejuk badan
4. Mereka yang nampak keletihan atau moody akibat tidur yang tak lens
5. Sakit kepala yang teruk dan berhari-hari.
6. Mereka yang sedang menjalani fisioterapi.
7. Mereka yang mempunyai masalah rekahan di tumit kaki
.8. Mereka yang mengalami seggugut yang  teruk sehingga terpaksa mengambil pil penahan sakit setiap kali datang period.

Nasihat sya.... CEGAH SEBELUM PARAH! DAPATKAN OSTEMATRIX CEPAT!!

xOxO,
isyah | pengedar sah shaklee
id 888805
www.facebook.com/isyahsabela
cal/sms: 017 2505401

Tuesday, 5 March 2013

Masker ESP - Jimat duit kan!

Hai...
Bertemu lagi kita di sini... Yeah! How was your day?? Mine?? Alhamdulillah...semua okay...heeee.... Dah macam MC plak....

Readers,
U suka mask mask muka? Alah...masker muka dihujung minggu gitu??? Of cos suka kan....lelaki dan wanita sangat sinonim dengan kecantikkan okay... I tau la!

Pernah cuba masker ESP?? masker energizing soy protein?? Okay...jimat gile duit you dari pegi spa nak masker semata mata....

Let me teach you step by step... Ni creation master Iffah Annuar...kecik molek je orangnya...
Rite....firstly beli yogurt natural..no flava...ikut suka nak brand apa...
Secondly, ESP...brand Shaklee...heee..

Ambil 1 cup yogurt (atau ikut la nak banyak mana) campur dengan satu sudu makan ESP. kemudian, gaul..bagi sebati. Then, sapu seluruh muka kecuali mata. Leave it for about 10/15 minutes. Biarkan kering....then cuci bersih..

Best buat waktu pagi lepas mandi...jangan olak mandi tengah hari ye :)

Okay...sapa takde ESP, bole la ye... Market price rm150. Nak diskaun? Contact la ai ye :)

Isyah | pengedar sah shaklee
Id 888805
Call@sms : 017 2505401
www.facebook.com/isyahsabela

Sunday, 3 March 2013

RESET MINDA [B]

Time is the cruelest teacher; first she gives the test, then teaches the lesson!

Happy weekend!

Manfaat Energizing Soy Protin

ENERGIZING SOY PROTIN - sedap dan menyihatkan!

Satu hidangan ESP ini bersamaan dengan 2 kali ganda daging, 4 kali ganda telur, 12 kali ganda susu, rendah lemak, tiada kolesterol, tiada asid uric dan sangat mudah diserap oleh tubuh manusia.


Banyak manfaat ESP untuk LELAKI DAN PEREMPUAN. 

Antaranya..
1. Awet Muda - Asid amino penting dalam membina otot, kuku, rambut, darah, organ, kulit, gland dan lain-lain. Pengambilan yang kerap adalah kunci kepada awet muda.  Protin terdiri daripada lebih 20 jenis asid amino yang setiap satunya akan menghasilkan jenis protin yang berbeza mengikut kepada keperluan protin dan enzim yang diperlukan oleh tubuh manusia.

2. Baik untuk hormon - Kacang soya adalah satu-satunya tumbuhan yang kaya dengan "isoflavones", fungsinya bersamaan dengan hormon wanita. Ia membantu merendahkan paras kolesterol, mencegah risiko osteoporosis dan sakit jantung.


3. Baik untuk prostat - "Genistein" yang terkandung dalam kacang soya terbukti keupayaannya mengekang pertumbuhan dan perebakan sel kanser. Ia memusnahkan radikal bebas di dalam sel badan sebelum ia menukarkan sel DNA kepada sel kanser. Ia juga sangat baik dalam pemulihan uterus, ovari, menopaus dan pembesaran prostat.

4. Kulit yang cantik - Merangsang pembentukan semula kulit dan otot, mengurangkan kedutan, agen anti-penuaan, mengembalikan radian kulit dan kepejalan otot, mempercepat penyembuhan luka dan mengurangkan kesan parut.


5. Pembekal tenaga - Membekal tenaga dengan segera dan meningkatkan sistem imun-baik untuk kekal bertenaga, mencegah migrain, insomnia dan tekanan.

6. Membaiki pigmentasi - Membaiki masalah rambut seperti beruban dan rambut gugur, membaiki masalah pigmentasi, kedutan dan kesan tua.


7. Membaiki memori - Meningkatkan kualiti memori, vitaliti, dorongan seksual dan rangsangan.


Dapatkan ESP anda sebelum kehabisan stok! sangat LARIS!

Salam Ceria,

Pengedar sah shaklee
Id 888805
HP: 017 2505401


«« MESRA ALAM , SELAMAT DAN DIYAKINI BERKESAN »»

Saturday, 2 March 2013

TUBUH LETIH - kenali penyebabnya!

Selalu terasa badankerap rasa letih sampai tak ada mood nak buat tugasan harian dengan sempurna?  Asyik bad mood? Kurang berselera? JANGAN dibiarkan berterusan. CARI PENYEBABNYA...

CHECK punca-punca kat bawah ni...maybe itu sebabnya badan rasa letih...

1. KURANG TIDUR
»» wanita yang bekerja sama ada yang bujang ataupun yang dah berkahwin sering kali mengabaikan waktu tidur. Sibuk dengan kerja rumah atau pun menyambung kerja di pejabat SELALU dijadikan alasan. Sekali dua mungkin tidak mengapa, namun sekiranya menjadi kebiasaan, ia mungkin menyebabkan tubuh tidak mendapat oksigen yang cukup. Oksigen yang kurang mungkin akibat kurang tidur akan mengganggu fokus dan penumpuan lalu membuatkab tubuh rasa letih.

2. PEMAKANAN YANG SALAH
»» HATI HATI bila memilih menu makanan. Sungguhpun telah mengambil makanan yang banyak namun jika tersilap pilih makanan, kecergasan tubuh mungkin akan menurun. Mengambil minuman yang berkafein, coklat ataupun minuman berakohol untuk menstimulasi diri adalah tidak bermanfaat. Jenis minuman ini meningkatkan.tenaga dengan cepat dan juga cepat menurunkan tahap tenaga. Keadaan ini membuatkan kadar gula dalam darah tidak stabil dan membuatkan and cepat lapar dan letih.
Biasakan membahagikan wktu makan pada lima waktu. ini kerana 3 jam selepas makan, gula dalam darah akan mula turun. Sekiranya anda tidak mengambil maknanan, ia akan terus menurun dan akibatnya anda akan merasa pening, leher menegang dan perut tidak selasa.

3. STRESS ATAU SERING TERTEKAN
»» Jika anda gembira dan bahagia dengan kehidupan anda, tenaga dan aura positif akan mengalir ke dalam tubuh hingga membuatkan anda rasa lebih cergas dan ceria. Berbeza bila anda rasa tertekan atau stress. Semuanya akan menjadi serba tidak kena dan emosi juga turut terganggu.
Dalam keadaan tertekan, rasa tidak ceria juga mempengaruhi masa tidur anda hingga menyebabkan kesukaran.untuk lena.
Akibatnya anda akan bangun di pagi hari dengan tubuh yang lesu. Oleh itu, ceriaka diri. Setidak tidaknya sekali dalam seminggu lakukan aktiviti yang menggembirakan bersama keluarga dan orang tersayang.

4. KURANG BERSENAM
»» Bercakap tentang senaman, pasti ramai yang memberi alasab untuk tidak melakukannya walaupun senaman itu menpunyai sejuta manfaat. BERSENAM mudah untuk diucapkan namun sumar untuk dilakukan sekiranya kita TIDAK MAHU.
Sebenarnya, semasa bersebam terutama senaman kardio, otak akan menghasilkan hormon endorphin. Hormon inilah yang akan mengakirkan rasa senang sehingga tubuh akan berasa segar walaupun "letih" bersenam. Hormon ini juga akan membantu mengatasi stres dan memberi kualiti tidur yang lebih baik.

5. KURANG VITAMIN TAMBAHAN
»» Sumber makanan yang anda ambil kadang kala tidak mencukupi untuk.memenuhi keperluan vitamin dan mineral untuk tubuh. Untuk itu tubuh anda memerlukan vitamin dan mineral tambahan. Ketika seorang wanita sedang haid, tubuh sangat memerlukan vitamin dan mineral tambahan. Ini kerana sewaktu haid, tekanan darah agak rendah. Begitu juga kadar hemoglobin. Begitu juga ketika sedang sakit, atau sewaktu dalam kesibukkan, anda memerlukan vitamin atau makanan tambahan.
Tanda tubuh anda memerlukan vitamin dan mineral adalah seperti WAJAH NAMPAK PUCAT, BADAN LESU DAN PENING KEPALA.

Nampak tak sebab sebabnya macam biasa je? Biasa sangat yang biasa tu la yang akan menjadi kepada sesuatu yang besar.

Jangan berhenti atau putus asa untuk mencari solusi dalam setiap apa jua perkara..

♥♡♥
Rakan Penyusuan Mama
Contact sya: 017 2505401

Friday, 1 March 2013

Penangan Shaklee

Salam semua!
penat hari ni. Pertama kali rasa closing yang stress but it was s good experience. Seharian ai ke sana ke sini....my little one hantar rumah pengasuh. If not, non of my work will be completed.
Okay.....jalan sana jalan sini....terasa tak selesa sudah. Oh... Cik B bengkak!  pam semula jadi tak menyusu direct... Sakit yang biasa kena masa rayyan small baby. And alhamdulillah....sekarang dia dah setahun enam bulan ++ and susu badan masih cukup..masih meriah..dan masih rasa bengkak susu.
Syukur sebab supplemen shaklee yang ai makan ni sangat membantu.

ESP yang memang terkenal dengan khasiat utama membaiki sel. Selain itu, membuat kulit tumit ai yang kasar tu lembut....best tau dah takde rasa kesat kesat! boost tenaga ai yang duk selalu tido lewat. Mana tak nya....masa rayyan berjaga siang hari..mama kena duduk dgn dia diam diam. kena gusti dengan dia. Ai perlu energy okay. And malam, bila semua dah calm..dah titon...baru la selesa nak buat housechores.... ESP boost energy ai smpi la ai masuk tido. Time tido pulak my son akan cari "dedek"... tq esp for boosting my energy! kalau tak bole jadi zombie kampung pisang tau. And.. EsP buat susu nampak creamy..nampak pekat gitu!


Ai tambah makan alfalfa. Sehari ikut suka hati nak makan berapa biji hehehe. Sometimes 8biji..sometimes 3biji...ikut la kan :) as long as tak lebih 10biji... (kalau berani telan lah lebih hee) panas afafa ni. Tak cukup minum air, bole sembelit tau.

Ai makan alfalfa memang nak boost susu badan. Sebb dulu pernah cuba trial pack bf set (sblm join shaklee laa)...suka dgn alfalfa..sebbnya, cik B asyik penuh.... Ya allah, tak sangka..alfalfa jugak best utk resdung. Makan sambal belacan OK...makan udang OK..makan seafood OK...tak dijangka. Buang angin dengan jayanya. Berak? lancar beb!
And the best is bila  mr hero tanya ai makan apa sebab "lain feelnya" hahaha....oooppsss...18sx ok! hahaha... Alfalfa good utk husband and wife. Memberi tenaga lelaki dan memberi tindakbalas seperti kacip fatimah utk perempuan! isnt that awesome ladiezzz???!!

Sebut pasal set menyusu shaklee....dlam satu set ada a few.  ..
1. vita-lea
2. vitamin c
3. b complex
4. alfalfa
Ada budget lebih...tambah EsP!



tapi ai amalkan alfalfa dgn esp je...alhamdulillah sangat puas hati! tapi kepuasan berganda dapat full set tu!
memang betul, tak semestinya makan supplemen untuk boost susu. Perlu makan makanan yang berkhasiat! satu soalan ai utk readers.... TO THOSE YANG KERJA 5 HARI SEMINGGU...U MAKAN KAT KEDAI, U RASA U DAPAT FULL KHASIAT KE DARI APA YANG U MAKAN?? fikir fikirkan la ye......

Ai am sure semua mommies yang breastfeed akan suka dgn shaklee.... kulit sihat...badan cergas...hati ceria..

feel free to cari ai ye kalau nak cuba!
banyak yang u akan dapat...seperti
* free consultation
* free booklet about shaklee's produk dan ADA MACAM MACAM....

nak beli sendiri pun bole.... meh join AHLI

okaylah....see u all in my next entry....

xOxO [mood; gossip gurl]
i-shah | shaklee distributor | id 888805
www.facebook.com/isyahsabela
www.facebook.com/dietwithlove
hp: 017 2505401