KAWAN MAYA

Thursday, 31 January 2013

My Breast Milk

Alhamdulillah..
Allah terus bagi sya peluang untuk breast feed anak bujang! 
Bujang ke?  Baru setahun 6 bulan 
Alhamdulillah, bersyukur sangat dengan kesihatan nya yang jarang demam atau selesema semenjak mamanya memakan vitamin Shaklee. Membantu kan..? Macam mana? Thru breastfeeding.. Muhammad rayyan Rizq nama nya.. dengan maksud Pintu bagi orang yang berpuasa.... He is an active and manja boy!

Tahun lepas, saya cuma makan trial pack je.. Shaklee makanan tambahan pertama yang saya cuba. Dan saya cuba untuk MY BREAST MILK.

B complex
Vitalea
Vitamin C
Alfalfa

ini la dia yang PERTAMA KALI saya makan


full set untuk menyusu

TAPI...saya tak mengharap sepenuhnya pada supplement!

Saya tak sekat apa yang saya makan! And masa makan pun saya dah tak bertambah macam dulu.. I nak kurus jugak tau :)
tapi sya kerap makan, and makan pun makanan yang fiber..biskut ke, roti ke...minum susu...minum yogurt..makan ice cream. 

Makanan Tambahan saya tak tinggal sebab it is really help. Bukan untuk memastikan susu badan sentiasa meriah tapi untuk memastikan saya ada tenaga untuk melayan karenahnya. Melayan isi rumah dan macam macam. 

Apa yang saya makan? 
Saya minum ESP dan Alfalfa 8 biji sehari! Ermmmm...memang best! Tatkala orang lain tidur, saya masih berjaga buat kerja kerja rumah atau main game atau baca buku... Tatkala orang Nap, saya rasa cergas and tak senang duduk tanpa buat kerja! 

Mini POWER tau

Saya tak mengharap pada supplement semata-mata 
(suka nak repeat kan)
Saya niat nak bagi susu badan pada rayyan selama yang boleh.  Doa kepada Allah. Sokongan dari suami, mak, mertua.... bukan apa, SUSU TEPUNG MAHAL WOOO.. 

Makan makanan yang membantu sistem badan, macm sayur sayur hijau... buah buahan,kurma, kismis, minum air yang cukup. Mula mula memang la tak meriah...tapi insya'Allah...selalu postif dengan apa yang kita buat.... Yakin! Kalau kita tak yakin, apa pun tak jadi. Betul tak?

Jangan lupa pam!Bersyukur di pejabat, senang nak pegi pam. Saya pikul satu beg yang berisi pam susu, cooler bag berisi ice pack 8 ketul. EBM Storage 6 botol. Dan memang hari hari saya akan bawak balik ke enam botol berisi. Alhamdulillh. Mudah bagi saya untuk kekalkan susu badan supaya sentiasa meriah. 

Saya yakin semua ibu nak yang terbaik. Jadi buat dan pilih yang terbaik. 

Untuk mencuba, bertanya, bole hubungi saya bila bila masa yang ibu ibu selesa (,")

Salam Mesra,
isyah
0172505401
Rakan Shaklee Anda
www.facebook.com/isyahsabela

Sunday, 20 January 2013

Minyak Ikan - Omega-3

Minyak Ikan...
Minyak Ikan didapati di dalam bentuk yang mengandungi lemak mahupun supplement. Lemak pada ikan berbentuk cair. Sebab itu ia dikenali sebagi minyak ikan. Penyelidikan menunjukkan banyaki  manfaat yang boleh didapati menerusi minyak ikan untuk kesihatan tubuh badan. Malah, bukti ilmiah menunjukkan minyak ikan paling bermanfaat untuk kesihatan jantung.
Melalui penyelidikan juga, dikatakan minyak ikan berkhasiat untuk menurunkan kadar lemak darah trigliserida, melambatkan pembentukkan plak pengerasan pembuluh darah, menurunkan tekanan darah serta mencegah strok pada penghidap sakit jantung.
Disebabkan manfaat terbaik minyak ikan berasal dari kandungan anti inflamasi dan omega-3, pakar kesihatan percaya minyak ikan juga efektif untuk mencegah penyakit akibat inflamasi seperti arthritis, rematoid, osteoporosis dan banyak lagi. Minyak ikan juga didapati dapat membantu memelihara kesihatan mata, mengurangi depresi, gangguan pada konsentrasi, masalah schizophrenia atau gangguan bipolar.
Tubuh kita tidak dapat menghasilkan omega-3, oleh sebab itu untuk mendapatkan jumlah yang diperlukan , kita perlu mengambil makanan yang mengandungi Omega-3 atau memakan supplement. Selain daripada ikan berlemak, Omega-3 juga banyak ditemui dalam makanan seperti kacang walnut, minyak kanola, zaitun serta kacang soya. 
Dibandingkan dengan sumber semula jadi dari tumbuhan, Omega-3 yang berasal dari haiwaan tetap yang terbaik. Ini kerana, minyak ikan memiliki dua jenis asid essential  iaitu eicossapentaenoic acid (EPA) dan docosahexaenoic acid (DHA). Sementara sumber tumbuhan hanya mengandungi asid lemak alphalinolenic acid (ALA). Melalui risalah-risalah kajian membuktikan manfaat EPA dan DHA jauh lebih besar berbanding ALA.
----------------------------------------------------------------------
naaaa.... itu sedikit info tentang minyak ikan...
Minyak ikan ni bukan dihasilkan oleh badan kita..kena makan makanan yang memberi minyak ikan atau supplemen. Sebut pasal supplement, ni nak tanya.. korang pernah dengar Omega Guard Shaklee?? Pernah tapi x ambik tahu kan.. Bagus heee...
Omega Guard Shaklee ni supplement yang sangat sesuai dan sangat baik untuk mereka yang sakit jantung..gemok..kolestrol tinggi
[jangan ingat orang kurus tak ada kolesterol and orang gemok je yang ada kolestrol....kalau ada yang fikir macam tu, PLEASE CHANGE...sebab mungkin kolestrol anda tinggi!]
ni la omega guard tu...
Apa faedah OmegaGuard Shaklee ni ye? 

1) OmegaGuard membekalkan asid lemak omega-3 yang berpotensi ultratulen dengan spektrum penuh bergred farmaseutikal. 

2) Penyelidikan menunjukkan bahawa paras asid lemak omega-3 yang tinggi dapat memperbaiki kesihatan kardiovaskular di samping membantu memelihara tekanan darah dan paras trigliserida yang normal.*

3) Ultratulen dan Bergred FarmaseutikalOmegaGuard dihasilkan melalui suatu proses penyulingan proprietari tiga molekul yang memekatkan asid lemak omega-3 yang bermanfaat dan semulajadi sementara menyingkirkan bahan-bahan berbahaya seperti merkuri dan plumbum yang terdapat di dalam kebanyakan jenis ikan.*

4) Minyak Ikan Terbaik Di Dunia
Mengandungi satu rangkaian penuh 7 jenis asid lemak omega-3 semulajadi iaitu EPA, DHA, ALA dan lain-lain lagi. EPA menyihatkan jantung dan sendi anda manakala DHA pula penting bagi perkembangan dan fungsi otak.*

Mengandungi EPA dan DHA dengan jumlah 330 mg Total Omega-3 Fatty Acids!  
[credit rashidahjuhari.blogspot.com]

ada banyak lagi... tulis tak terasa kesan..kena cuba.. 
if nak cuba..sila sila la bgtau saya... :p

aishah
tel; 017-2505401
www.facebook.com/isyahsabela

Friday, 11 January 2013

Saya dan Shaklee

Salam Semua..
saya selalu merungut sorang sorang bila pandang cermin... mmm, badan lepas beranak sangat mengerikan...! baru satu hero..dah macam anak 3 4 5... serius sedih tengok kain baju yang mostly size M/L... huarrgghhhhh, memang menangis gila babas la!! sampai bila saya nak sarung baju yang extra loose and extra large??!! I am still young wooo.. Pegi kerja berbaju kurunng sokmo.. memangla beraju kurung tu manis, sopan elok.. tapi tau tak kalau dah sendat kat lengan... kain tak bole zip penuh apatah lagi cangkuk.. mana nak fokus kerja! 

salah saya jugak.. saya berpantang sendiri tapi tak elok2.. kurang dibela kata orang jawa.. masa pregnant berat saya almost 90kg...88 to be exact! Masa pregnant tak risau pasal berat sebab konfiden kan bole dapat balik my 58kg... oh ya, tinggi saya 161. [ideal ke?]

dh pregnan and bersalin...dapat boy! kuat menyusu..aduhaiii...memang baby boy kuat sungguh menyusu kan?? bagi susu badan... seronok menyusukan anak ni..feel great! Masa berpantang 2 bulan saya turun 12kg! Best kan...? memang best..sangat best!! and dah imaging back to dolu2 punya figure hahaha...

tapi hujang lebat giler di tengah hari! masuk je keja lps 3 bulan berulik dgn baby, the problem started! breakfast, lunch, dinner mcam 2 orang yang makan! alasan saya to my husband "i'm breastfeed..so kena makan banyak!" ~ what a reason!! memang susu meriah beb...meriah giler...makan supplement shaklee, VITAMIN C + B COMPLEX + VITALEA + ALFALFA....giler tak dan nak rileks bengkak saje....biasa sangat kat opis, baju basah..hahaha....stok ebm meriah...bab susu badan memang best!

Saya bukan saja makan nasi..makan macam2...... :(
Lama kelamaan...leher jadi kembang..macam katak kembang... malu..! mujur bertudung, jadi bole cover dengan tudung...badan yang semakin besar, dicover dengan baju bajan yang besar besar..seluar? i pakai maternity pants , pakai seluar palazo yang kembang tu..yg mudah stretch.. no more skirt labuh! no more proper office attire.... memang sedih.. tapi saya lalalalala... buat tak kisah! yela..since asben pun OK je...
Tpi eventually, bila mula cepat mengah..cepat pening...kaki sakit.. mula terfikir mcm mana nak buat ni??? Eh chopp..lupa nak cakap, saya bersalin Ogos 2011...masuk keje middle October 2011... and sya mula diet yang mana skip makan starting Feb 2012! Guess what....berat saya tak turun langsung...malah, makin naik sikit2.... Mana taknya., memangla skip makan bekpes, lunch...tp bila tengok kawan makan, rasa sikit..makan junk food, minum air sedap lagi...arggghhhh, gile!!! memang gile!!! Kawan2 opis started calling me makcik2...beranak 6.... Even they all gurau [x gurau pun ada], saya senyum..gelak2 sekali dgn diorang...tapi dalam hati GUNUNG BERAPI weii.... Segan tau! I use to dress up punya person..make up...tapi bila badan besar, berat over...rasa malu pulak nak berias...mmmmmm...mak sedih nyah!

Sampai la October 2012....... sya mula stress fikir pasal berat ni... Masa October ni saya plan nak resign ye. Kebetulan asben masuk sepital sebab tonsil..tak bole makan sebab bengkak. So, sya beli ESP untuk dia. 4 hari minum ESP, gastriko dia alhamdulillah...hilang! Selera makan semula... And saya, ambik ESP tu minum mcm yang ada dalam resepi bancuh ESP....sedap! nyumm nyumm...rajin minum pagi2..sebab memang terasa kita kenyang...tenaga.. Saya ni buat kuih, so keje sampai ke tengah malam..bangkit subuh nak siap2 barang jualan... Alhamdulillah, ESP sangat membantu...puas hati sangat dengn ESP!
Selalu sangat baca nak kurus makan itu ini [produk shaklee la]...baca testimoni orang turun 2 kilo..turun 7 kilo... aiseh, x bole jadi ni... so, sometime ujung2 november 2012, kawan saya nak lecithin... [eh, lupa...saya join Shaklee ujung October 2012 heee] Saya beli sekali untuk diri sendiri. Beli tak makan lagi tau! Simpan buat hiasan kata asben! One day, saya mula makan...3 biji lps lunch, 3 biji lps dinner...alfalfa 5 biji sekali makan... ESP pagi2 sblm bekpes...seminggu makan, nafsu makan ya Allah.....apasal makin makan banyak ni?? gile tak risau... OH, KURANG AIR RUPANYA....saya bertanya tau..kalau tak tanya, mau jadi anak badak saya ni!! So, nak jadikan cerita...konsisten 3 minggu makan LECITHIN+ ALFALFA+ ESP..... 17.12.12, me and my son pegi jalan2 tesco...saje bawak anak pusing2... nampak timbang berat tu... dap dup dap dup, masuk 0.20 senx2 and saya berdiri dengan tegak...tunggu digital tu stop... 74.3333... Eh, biar betul... saya cuba timbang mesin sebelah...lebih kurang la berat... saya pegi kat mesin lain, sama jugak.. Ya Allah.. dari berat 84kg saya hilang 6kg....tanpa perlu berlapar..senaman yang ringan je..layan anak, kejar anak..buat keje umah...ya allah...best best.......
Nak bagi sedap hati, balik rumah saya selongkar plastik hitam yang saya simpan pakaian kecik nak let go kononnya.... Yeaahahhhhaaaa.... i can sarung and zip seluar size L..baju takde sendat dilengan ... Ya Allah..saya sangat suka!! 
Sejak tu, saya teruskan makan...and latest 9.1.13, dah jadi 75kg..... Betul la, SHAKLEE memang DIYAKINI BERKESAN..selesaaaaa lalalala...
Now, saya sambung makan...sbb banyak khasiat lain vitamin ni....bukan untuk berat je..utk kesihatan dalaman jugak... tunggu muka dah bersih pulak sya horay horay share dengan u all heeee... makan vitamin E dulu..

so, pada u all yang nak cari supplement, memang saya syorkan sangat SHAKLEE..kualiti terjamin...harga berpatutan...

if u all rasa nak Vitamin yang best ni, bagitau la...
sms/wassup/call : 0172505401
fb: www.facebookcom/isyahsabela
page: www.facebook.com/dietwithlove
shaklee id: 888805

Sunday, 6 January 2013

Mahal Tapi Berbaloi

Salam Semua,
Selamat Tahun Baru 2013.... What is your new AZAM? Saya? Hehehe... 

Apa perasaan u all bila singgah di Farmasi untuk beli supplement? Apakah benda pertama yang u all pandang?? Yessss, semestinya HARGA kan.... Shaklee harganya berpatutan dengan kualiti dan isi. Kenapa? Sebab Shaklee Mesra Alam, Selamat dan Diyakini Berkesan. 3 perkara ni saya pegang sebab tu saya suka makan shaklee tanpa was was!
Jangan risau bila dengar harga supplement shaklee ... Sebab sebotol supplement ada yang bertahan sampai 2 bulan dan ke atas..
Sebagai contoh Vitamin C yang mabeles tu 180biji untuk 6 bulan. Vitamin E yang mengaum tu 120biji untuk 4 bulan...tu belum lagi Alfalfa, Gla and banyak lagi la... Banyak sangat khasiat dan kebaikkan yang saya nak share dengan u all..Tak percaya? saya tak rugi...And saya tidak memaksa u all untuk percaya apa yang saya suka.... Tapi, saya berbesar hati if u all follow me huhuhu..

Oh ya,
Shaklee ni HALAL ye...saya ulang produk/makanan tambahan dari shaklee ni حلال!

Okla u all
Tak banyak nak celoteh. Kena buat planning baru utk 2013. Kena buat good list to do list untuk my life.

Before i end my hand, pernah tak u all terfikir KENAPA BADAN KITA PERLUKAN VITAMIN? haaaa.... tunggu my next entry ye....
XoXo
www.facebook.com/isyahsabela
www.facebook.com/dietwithlove
contact no to sembang2 ~ 017 2505401
Shaklee ID: 888805