KAWAN MAYA

Friday, 30 November 2012

ADAB PERTUTURAN BUAT ANAK

Salam semua...
Saya sebagai seorang ibu nak share apa yang saya baca.... semoga kita semua lepas ni ambik berat pasal Adab Pertururan Anak-Anak kita... Maklumla, zaman cyber ni susah nak kata.... 


Ada 5 aspek adab yang penting untuk diketahui:

1. Adab membiasakan anak bersuara rendah
2. Adab bercakap dengan mata bertemu mata
3. Adab bercakap secara positif
4. Adab memuji kebesaran Allah SWT
5. Adab Silaturahim


1. SUARA YG RENDAH

* Anak yg biasa mendengar ibu bapanya bertutur dengan suara yg rendah dan lembut akan lebih berkemungkinan memperoleh watak yang lembut dan mulia. Ia tidak mudah berksar dengan kawan2nya dan org2 lain. Kami mengambil petunjuk daripada Al-Quran yang mengingatkan bahawa bercakap dengan suara yang tinggo adalah seperti "seekor keldai".

2. MATA BERTEMU MATA

* Hubungan M-T-M [mata bertemu mata] ini memberi anak kecil keyakinan bahawa ibu atau ayahnya memberi tumpuan kepadanya dan menyayanginya. Ibu dan ayah yang mengamalkan M-T-M ini akan cepat memahami betapa pentingnya hubungan konsetrasi sebagai asas pendidikan dan pembangunan anak-anak mereka. Dengan cara M-T-M, ibu bapa akan membiasakan anak2nya mudah memberikan tumpuan sepenuhnya kepada sesuatu perkara setiap kali merekabercakap, belajar dan berfikir.

3. ADAB POSITIF, OPTIMIS dan MERANGSANG

* Adab ketiga ni berkaitan dengan pembinaan asas kemanusiaan dan ketauhidan. Dgn menggunakan bahasa dan nada yang lembut ibu bapa akan membina suasana tenteram dan mulia. Ibu bapa bole mnyatakan aspek2 keagungan, kekaguman (elements of wonder) tentang benda2 seperti hujan, air, kesihatan, bulan , bintang dan matahari serta sebagainya yang mempunyai tanda-tanda kebesaran Tuhan.

4. ADAB MEMUJI ALLAH SWT

* Bila anak dah dapat memerhatikan keindahan dan kesempurnaan sesuatu perkara serta berpandangan positif atas setiap kejadian, maka perasaan syukur dan pujian harus dihadapkan kepada Allah SWT yang menjadikan makhluk-Nya. Antara ucapan2 yang biasa diucapkan bagi menyatakan perasaan ini seperti Subhanallah, Alhamdulilah, Allahuakbar , Masya Allah, Insya'Allah dan sebagainya.

5. ADAB SILATURAHIM

* Adab silaturahim sangat lah penting kerana anak yg cerdik harus juga menjadi anak yg mulia. Ibu bapa harus menunjukkan teladan yang baik seperti sentiasa berbuat baik, suka menolong, suka memberi sumbangan, dan banyak lagi. Anak2 kecil yg membesar dlam suasana yg kaya dengan penghayatn akan lebih berkemungkinan untuk membina budaya silaturahim dan menjadi org2 yg disayangi dan dihormati.


KESIMPULANNYA; ibu bapa memainkan peranan yang sangat besar serta bertanggung jawab dalam adab anak-anak. Sama sama la kita berusaha menjadi yang lebih baik demi masa depan anak2 dan keluarga.


[ sumber: Pa&Ma Dec 12 ]

Saturday, 17 November 2012

Kenapa ESP tu HOT produk?

Kita ni manusia biasa yang sememangnya nak cantik..sihat luar dan dalam dengan mudah... Payah gak kan gitu? Shaklee ada solusi.. [wah gitewww]....

Pernah dengar atau baca ESP? Ha la..yang tu... [yang mana ek]...
HaA..yang bole kenyangkan perut..yang buat slim [kena disiplin nafsu makan hee], cantikkan kulit..untuk gastrik...untuk kulit yang gebu....

Kebaikkan ESP... [tengok chart bawah]

Apa rasa? berani nak cuba... :)
caraila saya sekiranya nak order...
FB: www.facebook.com/isyahsabela
Sms/call/whatsapp:0172505401
Shaklee ID:888805

Thursday, 15 November 2012

Muharam 1434H

Lama tak menulis..sepatutnya setiap hari perlu satu entry...
Ya Allah, dugaan untuk berjaya..harus dibuang rasa malas yang meraja...
Selamat Menyambut Tahun Baru kepada semua sahabat yang beragama islam...
semoga kita sama sama brrhijrah ke aran yang lebih baik untuk measa depan kita dan keluarga kita tercinta...

Google AD
Salam sayang,
Aishah
Shaklee ID:888805

Friday, 9 November 2012

ALLAH SAYANGKAN SAYA


Bila keresahan melanda...acapkali hal yang negative akan difikirkan terlebih dahulu....
Cabaran 90hari disahut..
Segala yang akan ditutur harus positive..segala yang difikir harus positive...
apa pun yang mereka nak cakap, hanya AKU yang mampu mengubah nasib aku...
Di saat mcm ni, rasa nak mengadu dengan abah...
* kalau abah masih hidup, nak sangat aku bagitau dia yang aku sayangkan dia*
~ Abah, tak pernah sekali aishah lupakan abah... Semoga abah ditempatkan di golongan orang yang beriman..semoga abah dijauhkan dari segala siksaan kubur dan api neraka...Abah, aishah rindu abah~

# Alfatihah untuk arwah abah tercinta Sulaiman Bin Hakip @ Lahakim #


Thank You Allah...
kerana memberi aku peluang untuk bernafas sehari lagi di bumi Mu...
Thank You Allah..
kerana memberi aku peluang untuk mencuba dan mencuba...
Thank You Allah...
kerana memberi aku peluang untuk memajukan diri
Thank You Allah..
kerana menemukan aku dengan mereka yang baik 
Thank You Allah...
kerana sayangkan aku!


Your Shaklee Independent Distributor
Shaklee ID:888805
email: shalee1506@gmail.com
sms/whatsapp: 017-2505401 [aishah]



Testimoni Vitamin E

Ni saya google and upload untuk readers..... Happy bloging ;)

Mereka ini sudah mencuba. Hasilnya sangat baik kan....tak berani nak cuba ke? Haa, jantung berdebar tandanya mahu tapi malu..... ;)

Well, baca and tengokla hasil yang sudah cuba..kalau berminat kat bawah ada how to find me.....

Copyright:www.google.com
Credit to cik aula :)
JLO and Vit E SHAKLEE


Jadi, if berminat...you know how right..
PM kat facebook bole www.facebook.com/isyahsabela
Sms/whatsApp: 017 250 5401 [aishah]

Shaklee ID:888805


Cantik Bersama Shaklee

Wanita dan kecantikkan umpama kembar....yelah kan, mana ada wanita yang x nak cantik. Even though cantik ni subjektif...tapi yang biasa dijaga rapi mesti mula dengan muka..kulit yang cantik...dan seterusnya....
Cantik serta sihat luar dan dalaman!! Siapa yang tak nak kan...rasa tak mengancam pulak kalau setakat cantik LUAR je..silap time, orang kata plastik je pulak....

SHAKLEE ada yang sesuai untuk cantik luar dan dalaman :)
Yeah... SÈT FEMINIM namanya..gandingan mantap VITAMIN E dan ALFALFA...
VITAMIN E COMPLEX, Asli dan tanpa bahan pengawet serta perasa tambahan itulah Vit E Shaklee....bila disebut harga dengar macam mahal tapi vitamin E Shaklee ni mengandungi d-alfa tokoferol asli dari minyak sayuran dan lengkap dengan selenium [selenium yeast]. Tanpa selenium, vitamin E nanti brrtindak sebagai toksik for a long term. Mak aiii, apo bondo d alfa tokoferol tu?  Click http://ms.wikipedia.org/wiki/Tocopheryl_acetate untuk pemahaman memasing ye... Jadi tak perlu dah nak beli asing asing kan....

Vitamin E ni;
1. Melambatkan process penuaan 
2. membantu menghilangkan parut dan jeragat
3. Mampu mencegah bengkak susu atau clog duct
4. Membantu mengatasi masalah kedinginan untuk para ibu yang menyusu
5. Membantu pengaliran darah dengan lebih lancar
6. Membantu mengurangkan sakit semasa pre-menstrual [untuk wanita]

Alfalfa pulak  membantu pembersihan dalaman bagi yang belum berumahtangga mahupun yang sudah berkahwin. Membantu masalah kedinginan suami isteri. Bertindak sebagai penggalak susu, mampu meningkatkan stamina, melegakan sembelit, mampu menegangkan payudara, dan banyak lagi....





Wednesday, 7 November 2012

ALFALFA SANA SINI

Mungkin masih ramai lagi yang tertanya tanya BETUL KE ALFALFA SHAKLEE NI BAGUS?? YE KE? TAK PERCAYALAH...

Ni testimoni seorang wanita yang sudah berkahwin dan mempunyai anak. Credit to mommy iskandar  www.mommyiskandar.com untuk testimoni ni... I insert kat sini untuk korang review sendiri... Puan kita ni ada keputihan dari bangku sekolah sampai dah ada anak... alhamdulillah dengan consume alfalfa secara disiplin and konsiten , masalah dia beransur baik... dan HUBUNGAN MESRA dengan SUAMI menjadi LEBIH LEBIH BAIK....



KEISTIMEWAAN Alfalfa : 

Kaya dengan protein – 18.9% berbanding daging lembu, 3.3% berbanding susu dan 13.1% berbanding telur. (Otot terdiri drp protein dan kurang protein menyebabkan keletihan dan kelesuan) dan membantu dalam penyusuan ibu.


Akar alfalfa yang tertanam jauh ke dalam tanah mencari mineral penting yang tidak kesampaian oleh tumbuh-tumbuhan lain. Alfalfa adalah milk booster yang sekian lama digunakan di benua Amerika.


Sumber Zat Makanan Semulajadi & Klorofil Alfalfa merupakan pusat pengumpulan segala nutrien. Akar tunjangnya yang mengunjur sedalam enam meter ke bawah mampu menyerap pelbagai zat dan mineral daripada mendapan di dalam tanah, sementara daunnya mengumpul klorofil yang banyak melalui proses fotosintesis semulajadi. Alfalfa mengandungi vitamin A, C dan E serta kalsium, potasium, fosforus dan zat besi.




Jadi apa lagi... keraguan tak membantu heee.. 
berminat, jangan segan silu nak sms/ whatsapp 017-2505401 [aishah] 
insya'allah dapat membantu
shaklee ID : 888805



Saturday, 3 November 2012

Rahsia Si Raja Tumbuhan ~ Alfalfa ~

Like usual.. SHAKLEE ada promosi lagi sepanjang November ni. Kali ni Alfalfa! Haaa.. tu senyum tu.. Tau eh rahsia Alfalfa ni apa... heeeee *sengal kan aku*

Entry kali ni sya nak cakap sikit je..tak nak banyak banyak.. Sapa pernah cuba Alfalfa? Shaklee punya tau..bukan yang lain lain tu...  Sini sya nak share sikit rahsia dan khasiat si Alfalfa ni..alah, Raja Segala Tumbuhan tu....

2 size (S/L)
Alfalfa ni sesuai untuk LELAKI dan PEREMPUAN ye.. jadi jangan segan la nak share suami isteri ye hikhikhik

Antara khasiat Alfalfa:-

1. Sebagai milk booster untuk ibu ibu yang menyusukan anak (den akui ye betul..bengkak saje)
2. menghilangkan rasa letih/kurang mood/penat 
3. Merawat masalah keputihan pada wanita (mesti cik akk semua nak rasa selesa kan kat bahagian V tu...mesti cuba ni)
4. Membesar dan menegangkan payudara bagi perempuan
5. membuang angin
6. mengurangkan kolestrol
7. melawaskan pencernaan  (tak yah nak teran teran dah lepas makan alfalfa)
8. sesuai untuk yang ada ekzema/alergik ~ asthma/resdung
9. menguatkan stamina sang suami 
10. mengatasi masalah nafas berbau

Yang menarik hati nya.. ALFALFA bole mengeratkan lagi hubungan suami isteri...

ada banyak lagi khasiat and rahsia alfalfa ni.. tak cukup tanah nanti ... korang mesti cuba sendiri...

ni testimoni yang ku copy dari blog master shaklee kak shareeza [cery] or known as mama faiz untuk u all baca pulak :)
____________________________________________________________
1) Semenjak mama mengamalkan alfalfa, masalah keputihan mmg kurang. Ini kerana..terus terang mama cerita..baba sangat2 memuji selepas mama mengamalkannya. Hubungan kami juga menjadi lebih mesra. Bila baba dah puji, mama seronoklah..heheeee. Mama terasa diri mama begitu bersih, lagi satu nak solat pun senang..tidak perlu risau!

2) Mama mengalami masalah sembelit dari sekolah lagi. Mama masih ingat, arwah opah Qaireen selalu cakap macam ni kalau mama dalam toilet "Dilla ko ni berak tahi batu ke?" tapi itulah kenyataannya. Bayangkan senjak dari dulu mama "terseksa" setiap kali nak membuang. Kadang2 tu sampai berdarah! Seminggu tak lebih dari 3 kali membuang.Tapi sekarang Alahmdulillah seminggu 4 ke 6 kali membuang, dan yang paling penting tiada lagi darah yang keluar.

3) Mama juga salah seorang yang mempunyai penyakit eczema. Mama mmg tidak boleh duduk di tempat2 yang kotor, ada rumput, berhabuk, berpasir dan banyak lagi. Malah cadar tilam mama pun, mama akan ganti setiap minggu. Tapi sekarang, Alhamdulillah..seronok sangat bila mama join SGM, sebab waktu SGM kami duduk di tikar yang dibentang atas rumput. Masalah bintik2 dan gatal2 mmg tiada.
_____________________________________________


Jadi berminat nak cuba bila bila masa bole contact sya okay!

Shaklee ID : 888805 [aishah]
FB: www.facebook.com/isyahsabela
HP: 017-2505401 [sms/whatsApp]